Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 14 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Marcel Levi verbaasd dat we weer handen schudden, maar zet ook vraagtekens bij bezuinigingen ic’s

De plannen voor een nieuwe coronagolf in het najaar liggen klaar en volgens minister Ernst Kuipers komt er ook een nieuwe vaccinatieronde aan. Hoewel de meeste Nederlanders een nieuwe coronagolf verwachten, lijkt de vaccinatiebereidheid te dalen. Coronadeskundige Marcel Levi verbaast zich over het feit dat we weer zorgeloos handen schudden, maar zet ook vraagtekens bij de bezuinigingen rondom de ic’s.

Onder meer Rolling Stones-zanger Mick Jagger en de Canadese premier Justin Trudeau testten de afgelopen dagen positief op het coronavirus. En er klinken meer geluiden over oplopende besmettingen. Het kabinet houdt al rekening met een nieuwe coronagolf. Eentje die volgens minister Ernst Kuipers ook in de zomer kan opleven.

Marcel Levi verbaasd over handen schudden

Gisteren was daar het lange termijnplan van Kuipers. In 45 pagina’s hamerde de minister voornamelijk op eigen verantwoordelijkheid. Branches als het ov, de horeca of het onderwijs worden zelf verantwoordelijk voor het nemen van coronamaatregelen. In de plannen van het kabinet komt ook een nieuwe vaccinatieronde aan bod. Volgens Kuipers zijn er genoeg vaccins beschikbaar „om de hele Nederlandse bevolking een herhaalvaccinatie aan te bieden”.

Marcel Levi, oud-ziekenhuisdirecteur en voorzitter van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, schoof gisteravond aan bij Humberto. Hij sprak zich gedurende de coronacrisis aan talkshowtafels veelvoudig uit over het coronabeleid. Gisteravond kwam het plan van Kuipers ter sprake. Levi verbaast zich over het feit dat iedereen elkaar weer handen geeft. Volgens hem is handen schudden „dé manier om niet alleen corona, maar ook allerlei andere virussen en ellende te krijgen. Dus waarom doen we dat allemaal weer?”

Zorgen over subsidie ic’s

Kuipers hamert dus vooral op eigen verantwoordelijkheid. Levi mist daarentegen regie vanuit de overheid in het plan van Kuipers. Presentator Humberto Tan kaart ook de bezwaren en kritiek tegen een nieuwe vaccinatieronde aan. Maar volgens Levi hebben de meeste zestigplussers nog steeds oren naar een extra prik.

Ook benadrukt Tan de kritiek die klinkt op het plan van Kuipers. Levi is naar eigen zeggen niet zo kritisch op zijn aanpak, maar hij mist bijvoorbeeld wel opheldering over de ic-capaciteit. „De intensive care-subsidie wordt teruggedraaid. Daar maak ik me wel een beetje zorgen om.”

Aanpak bij overstromen ziekenhuizen en ic’s bij nieuwe coronagolf

Ook noemt hij dat de huisartsen tijdens de vorige Covid-uitbraken „ons gered” hebben. Volgens hem blijven de huisartsen in dit plan onderbelicht. „Zij hebben ervoor gezorgd dat de ziekenhuizen die piek beheersbaar konden houden.” Eerder kaartten huisartsen al aan dat de werkdruk sinds de coronacrisis voor hen is toegenomen. Dit zorgde er onder meer voor dat veel jonge huisartsen opstapten.

Volgens Tan is het land inmiddels behoorlijk „coronamoe”, wat Levi beaamt. „Je moet ook reëel zijn. Dat coronavirus is niet helemaal weg. Het laatste wat we willen is weer zo’n lockdown”, zegt Levi. „Waarom hadden we een lockdown? Omdat de ziekenhuizen en intensive cares dreigden te overstromen. Als dat dan het probleem is, wat gaan we daar dan aan doen? En daar is nog steeds niet echt een oplossing voor”, aldus Levi.

Bereidheid tot vaccinatie daalt, ondanks dreigende coronagolf

Hart van Nederland concludeert uit eigen onderzoek dat 60 procent van de Nederlanders ervan overtuigd is dat er een nieuwe coronagolf komt. Overigens zit lang niet iedereen meer op een extra prik te wachten. 47 procent van de overvraagden is bereid om zich opnieuw te laten vaccineren. Daartegenover doet een andere 47 procent dit liever niet. Daarmee is het percentage dat geen extra prik wil volgens Hart van Nederland gestegen. Begin dit jaar, toen de boosters werden uitgedeeld, was dit nog maar 25 procent.

Ook de twijfel over de effectiviteit van de vaccins is toegenomen. „Er is veel meer twijfel over de vaccinaties ontstaan na de enorme toename aan besmettingen in de laatste golf ondanks dat 90 procent was gevaccineerd”, reageerde een van de ondervraagden.

Wil je de hele uitzending van Humberto terugkijken? Je vindt de aflevering van gisteravond hier

Sywert van Lienden en compagnons nu ook beschuldigd van witwassen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Marcel Levi verbaasd dat we weer handen schudden, maar zet ook vraagtekens bij bezuinigingen ic’s
Sluiten