Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 13 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Horeca heeft plannen in geval van nieuwe coronagolf nog niet ingediend

De horeca heeft nog geen plan ingediend met mogelijke maatregelen voor wanneer het aantal coronagevallen weer oploopt. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten in een brief aan de Tweede Kamer. Ook de landbouw heeft zulke voorzorgsplannen nog niet ingediend.

„De gesprekken met de horeca- en landbouwsector lopen”, meldt het ministerie. Volgens Kuipers is de kans heel groot dat het aantal coronabesmettingen in het begin van het najaar weer begint te stijgen.

Meer uitdagingen voor de horeca

Restaurants, cafés, discotheken en andere horecabedrijven waren bij eerdere golven een belangrijke brandhaard. Relatief veel mensen liepen daar het virus op, bijvoorbeeld tijdens de ‘dansen met Janssen’-golf in juli vorig jaar. Om verspreiding te voorkomen moest de horeca dicht, en daarna mochten de gelegenheden alleen met veel voorzorgsmaatregelen open.

Corona is niet de enige uitdaging waar de horeca voor staat. De sector smeekt na de coronacrisis om personeel. Tijdens de lockdowns zochten veel personeelsleden naar andere banen of bijbaantjes. Door het tekort aan personeel nu zijn veel gelegenheden op sommige dagen zelfs dicht. De sector lijkt dus niet happig op het opnieuw invoeren van coronamaatregelen.

Reactie van horeca-branchevereniging

„We denken graag mee”, zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen persbureau ANP. Maar hij vindt dat eerst duidelijk moet zijn wat de effecten van bepaalde maatregelen in het verleden zijn geweest. „Het eerder sluiten van de horeca heeft niet gewerkt. Mensen kwamen daarna op andere plekken bij elkaar.”

KHN wil de komende weken samen met de overheid bekijken wat er wel heeft gewerkt. Dan kan worden gekeken naar de beperking van het aantal bezoekers per ruimte, looppaden, ontsmettingsmiddelen, spatschermen en het coronatoegangsbewijs. Maar als eerste moeten mensen die besmet zijn met corona thuisblijven bij een nieuwe golf, net als kwetsbaren, denkt Willemsen. Volgens KHN is de horecasector nog aan het herstellen van de crisis. De branche zit in ieder geval niet te wachten op grote beperkingen zonder compensatie.

Advies van sectoren over coronamaatregelen

De overheid heeft de afgelopen tijd advies gevraagd van allerlei sectoren, om zo een langetermijnplan op te stellen in geval van nieuwe coronagolven. Onder meer scholen, kinderdagverblijven, de sport, winkels, contactberoepen, het openbaar vervoer, rijscholen, de luchtvaart en veerbootexploitanten stuurden hun plannen wél door. Zij zien een sluiting van hun diensten ook niet zitten.

In september krijgt de Kamer te horen hoe de plannen van de sectoren eruit zien. Bij het begin van een nieuwe golf, die Kuipers in het najaar verwacht, roept hij bedrijven en instellingen op om „alvast simpele maatregelen die je niet in omzet of op een andere manier raken” te nemen.

‘Verdergaande maatregelen onvermijdelijk bij zwart scenario’

„Ga niet wachten met je plannen of met je eerste voorbereidingen, zoals ventilatie, schermen of het gebruik van mondkapjes. Het helpt om te zorgen dat je eigen zaak door kan draaien.” De overheid zal het signaal geven wanneer het tijd is om deze maatregelen in te voeren, zei Kuipers.

De plannen van de sectoren moeten in september de basis worden voor coronamaatregelen. Het kabinet kan daar wel van afwijken als het aantal besmettingen hard stijgt en de druk op de samenleving toeneemt. Het gaat dan om „een zwart scenario”. In dat geval „kunnen verdergaande maatregelen onvermijdelijk zijn”, aldus Kuipers.

Wat gebeurt er bij een nieuwe coronagolf? ‘Sluiting scholen te allen tijde voorkomen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.