Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 28 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Kritiek op John de Mol: weinig vertrouwen in sancties voor Johan Derksen

Johan Derksen gaat vanavond in het programma Vandaag Inside excuses maken voor het ‘kaarsenverhaal’. Dat heeft Talpa Network vanmiddag laten weten in een korte verklaring. Enkel een excuus vinden velen echter te weinig. Zij hebben maar weinig vertrouwen in Talpa-baas John de Mol en eisen dat Vandaag Inside van de buis wordt gehaald.

Derksen onthulde in het programma dat hij in de jaren 70 een bewusteloze, dronken vrouw met een kaars heeft gepenetreerd. De andere mannen aan tafel moesten hier hard om lachen. Talpa Network laat weten „ferm afstand” te nemen van het verhaal van Derksen en de reactie van de andere mannen. „Het is volstrekt ongepast om dit thema, dat zo extreem gevoelig ligt, in een lacherige sfeer te benaderen”, laat Talpa Network nu weten. „Voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag moet dit een klap in het gezicht zijn geweest. Een stap terug in de tijd, waar juist de laatste periode eindelijk meer aandacht aan deze problematiek werd geschonken.”

Vrouwonvriendelijke houding John de Mol

Volgens Talpa hebben zowel Derksen als de andere tafelheren, René van der Gijp en Wilfred Genee, aangegeven dat zij de zaak verkeerd hebben aangepakt. In de uitzending van gisteravond was dit nog niet de mening van de mannen. Toen verklaarde Derksen dat hij met de anekdote voornamelijk de tijdsgeest van de jaren 70 had willen neerzetten.

Op Twitter barst het los met reacties op het voorval. Volgens een criticus zou John de Mol nu een „unieke en eigenlijk onverdiende kans” krijgen om zijn vrouwonvriendelijke houding in het The Voice schandaal recht te trekken. „John de Mol zou een vent zijn – en de slachtoffers een dienst bewijzen – door Vandaag Inside voorlopig van de buis te halen”, klinkt het op Twitter. „Dat je een verkrachting in 2022 nog zo smeuïg kunt vertellen en weglachen, is tekenend voor het verrotte klimaat in dit land.”

https://twitter.com/jasperschilder/status/1519294365558091781

https://twitter.com/JennifervdBelt/status/1519300940653805578

https://twitter.com/michelvrschuren/status/1519660959463264256

https://twitter.com/MennoOng/status/1519563505543913472

Dat het vertrouwen in de Talpa-directeur erg laag is, blijkt maar weer uit de vele tweets op het web. Volgens critici gaat geld boven principes in het hoofd van De Mol. „The Voice, Borsato, Ali B. Jeroen en Johnny de Mol kosten al genoeg geld”, klinkt het op Twitter.

Johan Derksen is klaar met alles: ‘Ik ben de stem van de zwijgende meerderheid’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.