Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 24 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Amnesty International voelt zich misbruikt bij ‘Free Willem Engel’-actie

Amnesty International is niet te spreken over de posters bij een schrijfactie om de opgepakte Willem Engel vrij te krijgen. De mensenrechtenorganisatie lijkt een ‘Free Willem Engel’-actie, gedeeld door de advocaat van de bekende coronademonstrant, te steunen. Maar de organisatie zegt er juist helemaal niks mee te maken te hebben.

Het gaat om onderstaande tweets die jurist Jeroen Pols gisteren de deur uit stuurde op Twitter. De posters lijken zo opgemaakt alsof ze van Amnesty International komen. Op de posters is Willem Engel met een grote glimlach te zien. Hij zit momenteel vast in een Rotterdamse politiecel voor opruiing.

Amnesty: ‘Er zijn nep-schrijfacties in omloop’

Amnesty International organiseert vaak zogenoemde schrijfacties om politieke gevangenen vrij te krijgen. Daarbij kan iedereen een brief sturen naar autoriteiten met de oproep de gevangene vrij te laten. Maar bij deze in elkaar gezette posters, voelt Amnesty zich misbruikt. „Er zijn een aantal nep-schrijfacties in omloop waarbij onterecht ons logo en onze naam worden gebruikt. Dit zijn géén Amnesty-uitingen”, zegt de organisatie.

Tegen het AD benadrukt een woordvoerder: „Ons logo en beeldmerk worden misbruikt voor een actie waar Amnesty in geen geval achter staat. Op dit moment zitten er geen politieke gevangenen of gewetensgevangenen achter de tralies.” De mensenrechtenorganisatie gaat mogelijk juridische stappen ondernemen tegen Jeroen Pols. Volgens Amnesty is de disclaimer onderaan de poster veel te klein om te verduidelijken dat de organisatie niks met de actie te maken heeft.

Willem Engel werd vorige week opgepakt voor plaatsen van ‘opruiende berichten’

Willem Engel kennen we als voorman van actiegroep Viruswaarheid. Hij werd vorige week woensdag opgepakt vanwege „opruiende coronagerelateerde berichten” die hij plaatste op sociale media. Vorig jaar deden 22.581 mensen een collectieve aangifte, die ze indienden bij het OM in Rotterdam. Initiatiefnemer van die aangifte is Nobert Dikkeboom.

Jurist Jeroen Pols, die de ‘Amnesty’-posters online zette, vindt het onbegrijpelijk dat Amnesty International zich niet inzet voor Willem Engel. „Opruiing is het juridische speeltje van dictaturen. Als mensen daarvoor moeten worden opgepakt, moeten alle alarmbellen afgaan.”

Johan Derksen sneert naar Willem Engel en Thierry Baudet: ‘Gevaarlijke gekkies’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amnesty International voelt zich misbruikt bij ‘Free Willem Engel’-actie
Sluiten