Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 24 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Veel kritiek op Levchenko, die oproept tot militair ingrijpen in Oekraïne

Het Westen moet militair ingrijpen in Oekraïne, vindt oud-voetballer en Oekraïner Evgeniy Levchenko. Hij steekt zijn mening niet onder stoelen of banken: de laatste weken verkondigt hij die mening telkens als hij te gast is bij Op1. Het stuit kijkers van die talkshow inmiddels tegen de borst. „Hij redeneert vanuit emotie en onderbuik.”

Ook gisteravond was Levchenko resoluut. Westerse landen moeten nu ingrijpen, was zijn boodschap. „De mensen daar sterven een langzame dood”, slaakte hij. De Oekraïner vindt al langer dat het Westen veel te makkelijk denkt over de oorlog. Hij vreest bovendien dat Poetin het niet bij Oekraïne houdt. „Poetin stopt hier niet. Hij gaat gewoon door. Hij gaat iedereen terroriseren.”

Gasten in Op1 lijnrecht tegenover elkaar

Door zijn oproep tot ingrijpen kwam het tot een conflict met hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk, die gisteren ook te gast was bij talkshow Op1. Beide gasten stonden lijnrecht tegenover elkaar in de discussie over militair ingrijpen. „Wij zijn niet in oorlog met Rusland. We moeten pas in actie komen als het land de rode drempel overgaat en een NAVO-land aanvalt.” Dat is tot nu toe niet gebeurd.

„Maar zijn de Russen niet al lang over die drempel heengestapt? Wie de beelden ziet, kan het toch niet verkroppen om de Oekraïners er alleen voor te laten staan? Begrijp je de mensen die zeggen, het is verschrikkelijk en we kunnen het niet toelaten?”, vielen presentatoren Carrie ten Napel en Charles Groenhuijsen Levchenko bij.

‘Dan zijn verschrikkingen nog groter’

Rob de Wijk zei daarop dat als het Westen ingrijpt, een verder geëscaleerde oorlog in Oekraïne wordt uitgevochten. „Dan zijn de verschrikkingen nog groter. Bovendien kennen de NAVO-landen en de Amerikanen een slechte geschiedenis met militair ingrijpen. Wij zijn daar gewoon niet goed in.” Hij wees onder meer naar mislukte operaties in Kosovo, Irak, Syrië en Afghanistan. „Je moet ontzettend opletten met dit soort taal als je de middelen niet hebt.”

Het leidde tot een hoofdschuddende Levchenko, die het niet kan verkroppen dat zijn land kapot gaat en het Westen toekijkt. „De middelen hebben jullie namelijk wel.”

Kijkers niet te spreken over Levchenko

Inmiddels zijn veel Op1-kijkers de constante roep om militair ingrijpen zat. „Levchenko zit alleen maar te redeneren vanuit emotie en onderbuik. Heeft geen enkele expertise om in te schatten wat zijn oeverloze ‘we-moeten-ingrijpen’-gejammer voor verwoestende uitwerking zal hebben op de wereld als geheel”, zijn de meeste kijkers het met elkaar eens.

Toch vallen sommigen hem bij. „Ik snap hem wel. Stel dat je eigen land diep in de shit zit, dan wil je ook zoveel mogelijk geholpen worden.”

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Wil je de aflevering van Op1 van gisteravond terugkijken? Dat kan hier.

Volgens Kiev is de ‘actieve fase’ van de oorlog in Oekraïne voor eind april voorbij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel kritiek op Levchenko, die oproept tot militair ingrijpen in Oekraïne
Sluiten