Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 16 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Willem Engel aangehouden vanwege opruiende berichten over corona

Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, zit vast. De politie heeft hem vanochtend opgepakt vanwege „opruiende coronagerelateerde berichten” die hij plaatste op social media. Dat meldt Jeroen Pols, die als jurist Engel vaak bijstaat, op Twitter.

Een bericht van het Openbaar ministerie lijkt die tweet te bevestigen: zij meldt dat een 45-jarige Rotterdammer is aangehouden vanwege opruiing.

Bij de Rotterdamse politie kwamen meerdere aangiften binnen, daarom is er een oriënterend onderzoek gestart. „Op basis van de eerste uitkomsten van dit onderzoek naar het handelen van de verdachte is besloten tot aanhouding over te gaan”, meldt het OM.

De rechter bepaalt vrijdag of Engel langer vast blijft zitten. Dan leidt het OM hem voor aan de rechter-commissaris. Het OM zegt ook dat er geen verdere mededelingen worden gedaan, omdat het onderzoek nog loopt.

Willem Engel opgepakt vanwege opruiende berichten

Vanochtend, net nadat Engel had gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam, hield de politie hem aan. Dat weet Pols te vertellen. „Buiten stonden twee rechercheurs hem op te wachten.” Tegen Engel loopt ook al een zaak voor opruiing, die komt 30 maart voor de rechter. De jurist verwacht dat de voorman van Viruswaarheid tot die tijd blijft vastzitten.

Advocaat Gerben van de Corput zal Engel bijstaan, aldus Pols. De advocaat was nog niet bereikbaar voor commentaar. Pols zegt Engel ook „bij te staan waar het kan, maar hij zit vast dus op dit moment kan ik weinig doen”. Op Twitter schrijft hij over de aanhouding: „Het regime Rutte zet de volle aanval in op critici en oppositie. Ondertussen een grote mond hebben over de democratie in Rusland.”

Kritiek van Viruswaarheid op coronabeleid

Willem Engel kennen we als voorman van actiegroep Viruswaarheid. Die groep is flink kritisch op het coronabeleid van de Nederlandse overheid. Vorig jaar deden 22.581 mensen een collectieve aangifte, die ze indienden bij het OM in Rotterdam. Initiatiefnemer van die aangifte is Nobert Dikkeboom. In zijn mening maakt Engel zich schuldig aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging.

Hij omschreef de Viruswaarheid-oprichter eerder als „een buitengewoon storende factor in het debat rond de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen” en gaf aan te vinden dat Engel angst en verdeeldheid zaait onder de bevolking met zijn uitlatingen.

PVV’er Fleur Agema geëmotioneerd over ‘spionagegeruchten’ politici: ‘Ik verspreid geen desinformatie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Willem Engel aangehouden vanwege opruiende berichten over corona
Sluiten