Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 10 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

De kogel is door de kerk: er komt geen 2G-beleid

Zoals verwacht heeft de Tweede Kamer vandaag tegen het 2G-beleid gestemd. De meerderheid is het oneens met een beleid waarin alleen gevaccineerden of mensen met een coronaherstelbewijs toegang krijgen tot locaties waar een coronapas nodig is. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zei eerder de wens van de Kamer te zullen respecteren.

Gisteren maakte de PvdA bekend voor een motie van SGP en Omtzigt te stemmen die de regering vraagt het wetsvoorstel in te trekken. Met het besluit van de PvdA was een meerderheid een feit. Bijna de hele oppositie en regeringspartij ChristenUnie steunden de motie. Het CDA liet weten ook tegen 2G te zijn, omdat het in de huidige situatie geen meerwaarde heeft.

2G-beleid

Zowel op maatschappelijk als op politiek niveau roept de coronapas veel weerstand op. Zorgminister Ernst Kuipers schoof een 2G-beleid op de lange baan. Het QR-code-systeem, met 3G-beleid, blijft nog steeds gelden. Dat betekent dat ook testen voor toegang mogelijk blijft.

Het Metro-panel behandelde laatst de stelling: ‘De coronapas valt niet meer uit te leggen’. Wat zij vinden, lees je hier.

Bioscoopsector blij met versoepelingen

Zoals het eruit ziet, zullen de openingstijden voor de cultuursector eind deze maand verruimd worden tot middernacht. Daar reageert de film- en bioscoopsector positief op, want met die twee uur extra kan er nog een film worden vertoond en dus meer omzet worden gedraaid.

„Natuurlijk willen we het liefst dat de eindtijd er helemaal wordt afgehaald, maar we kunnen goed leven met een eindtijd van 00.00 uur”, zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). „Met die twee uur extra zijn bioscopen in staat om een tweede avondvoorstelling te tonen, en aangezien 80 procent van de omzet in de avond wordt gedraaid, is deze verruiming heel belangrijk voor de sector.”

Onhandige tijd

Culturele instellingen, waaronder bioscopen en (film)theaters, moeten nu nog de deuren om 22.00 uur sluiten. Onhandig, zegt Van der Ham. „Die tijd van 22.00 uur is heel ongelukkig gekozen. Een uurtje erbij had al veel gescheeld. Dat hebben we ook aan de staatssecretaris laten weten en we zijn blij dat daar nu naar is geluisterd.”

Gisteren werd bekend dat het kabinet volgende week de openingstijden voor de horeca, theaters en bioscopen wil verruimen. Het precieze tijdstip is nog niet duidelijk, daar wordt nog over vergadert. Ook zou de 1,5 meterregel eventueel verdwijnen. Daardoor kunnen weer veel meer bezoekers worden ontvangen in de cultuursector.

De Jonge stemt schoorvoetend in met prullenbakvaccin: ‘Het blijft onhandig’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.