Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 4 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

OMT: ‘Mogelijk eind januari ruimte voor meer versoepelingen’

Eind januari kunnen we mogelijk wat versoepelingen verwachten. Dat is de voorspelling van het Outbreak Management Team (OMT). Omdat er nog veel onzekerheid is over „belangrijke eigenschappen” van de omikronvariant van het coronavirus, zal het kabinet waarschijnlijk niet snel veel versoepelingen invoeren.

Gisteren werd wel bekend dat de scholen weer opengaan, afgezien van de universiteiten, hogescholen en het middelbaar beroepsonderwijs. De deskundigen verwachten eind januari „verdere ruimte om maatregelen te versoepelen”.

Mogelijk eind januari versoepelingen

De deskundigen wijzen eind januari aan omdat de boostercampagne dan afgerond moet zijn. De hoop is dat de virusverspreiding dan voldoende afneemt. Vrijdag komt het OMT weer samen om een advies te geven. OMT’er Marc Bonten zei vandaag nog dat we niet te veel hoop moeten hebben op versoepelingen.

Ook heeft het OMT weer een paar scenario’s opgesteld. Een daarvan is de opening van de basisscholen en middelbare scholen op maandag. Dat zal naar verwachting leiden tot een „golf van infecties” met een piek aan het eind van de maand of begin februari. De ziekenhuisopnames die uit die golf voortkomen zouden wel relatief „beperkt” kunnen blijven. De intensive carebezetting zou tot maximaal 620 coronapatiënten kunnen oplopen. Nu liggen op de ic’s 475 mensen met Covid-19.

Een kanttekening die het OMT wel bij dit soort berekeningen plaatst, is dat er „een grote mate van onzekerheid” is over alle factoren die van belang zijn. Zo is nog niet helemaal duidelijk hoe besmettelijk omikron exact is, hoe groot de kans is om met deze variant in het ziekenhuis te belanden en hoe effectief de vaccins en boosters ertegen zijn. Daarom kunnen er niet te snel te veel versoepelingen worden ingevoerd.

OMT-advies over omikron

Er zij wel wat lichtpuntjes in de beschikbare data over omikron. Zo blijkt uit voorlopige onderzoeksgegevens, onder meer uit het Verenigd Koninkrijk, dat omikron zich wel sneller verspreidt dan delta, maar ook aanzienlijk minder vaak leidt tot ziekenhuisopname. Hoewel omikron milder lijkt dan delta, bestaat nog altijd een risico op overbelasting van de zorg, zo maakt het OMT duidelijk.

Ook lijkt het dat vaccins minder goed werken tegen omikron dan tegen de eerdere varianten. Het OMT haalt in zijn jongste advies Brits onderzoek aan waarin staat dat een boosterprik 65 tot 75 procent bescherming zou bieden tegen besmetting met symptomen. Na tien weken is die effectiviteit volgens de voorlopige Britse cijfers echter afgenomen tot 40 a 50 procent. Het lijkt er wel op dat mensen na een booster weer voor 80 tot 90 procent zijn beschermd tegen ziekenhuisopname. Hoelang die bescherming op peil blijft, zal de komende tijd duidelijker moeten worden uit onderzoek.

Documentaire Zorgkoningin maakt ‘vooral in deze coronatijd’ indruk op kijkers: ‘Wat een verhaal’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.