Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 4 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Bijna duizend wintersporters liepen corona op in Oostenrijk

Wintersportvakanties hebben van Oostenrijk het voornaamste andere land gemaakt waar Nederlanders de laatste tijd het coronavirus hebben opgelopen. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat 964 mensen die afgelopen week positief testten in de twee weken daarvoor het Alpenland hadden bezocht. Dat is 15,8 procent van alle besmettingen die tussen 27 december en 3 januari tot een ander land zijn herleid.

Frankrijk volgt op plaats twee met 740 geconstateerde gevallen. Daar reizen ook veel Nederlanders naartoe voor een wintersportvakantie. België staat op de derde plek met 682 besmettingen, gevolgd door Duitsland (669 gevallen) en Spanje (605 gevallen). Aan Italië hadden 339 besmette mensen nog in de laatste veertien dagen een bezoek gebracht, zo blijkt uit de cijfers.

Ook Nederlandse skileraren raken besmet in Oostenrijk

Oostenrijk voerde onlangs strenge inreisregels in voor Nederlanders. Wie nog geen boosterprik heeft gekregen, moet zeker vijf dagen in quarantaine, wat een wintersportvakantie praktisch onmogelijk maakt. Veel Nederlanders trokken nog snel voordat de quarantaineplicht inging naar hun vakantiebestemming. Sommige landgenoten gingen vlak over de grens met Duitsland een boosterprik halen om eerder aan de beurt te zijn en zonder problemen de piste op te kunnen.

Niet alleen reizigers, maar ook Nederlandse skileraren in Oostenrijk zijn getroffen door het virus. Volgens de lokale media in Kirchberg in Tirol zijn zeker 23 mensen positief getest. De skileraren konden in het contactonderzoek niet zeggen welke restaurants en berghutten ze hadden bezocht, waardoor de autoriteiten in Oostenrijk besloten om alle bezoekers van de horecagelegenheden uit voorzorg te laten testen.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk, dat als enige van deze landen al lange tijd geldt als een ‘zeerhoogrisicogebied’ vanwege corona, staat met 256 herleide besmettingen in de middenmoot. Op dezelfde hoogte staan de Verenigde Staten.

Het RIVM noemt de cijfers overigens „onderschattingen van de werkelijke aantallen en percentages”. Door het hoge aantal besmettingen slagen de GGD’en er lang niet altijd in om bron- en contactonderzoek in te stellen nadat iemand positief is getest. In veel gevallen wordt daardoor nooit vastgesteld waar iemand het virus mogelijk heeft opgelopen. Van alle mensen die afgelopen week positief testten, was zeker 5,9 procent kortgeleden in het buitenland geweest.

OMT

Ook het Outbreak Management Team (OMT) signaleert in zijn nieuwste advies „een grote toename van meldingen van positief geteste personen die recentelijk vanuit het buitenland naar Nederland zijn gereisd”. De deskundigen die het kabinet adviseren over de coronabestrijding verwachten dat dit aantal in de komende weken en maanden verder zal toenemen.

Werken in het buitenland: deze landen zijn favoriet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bijna duizend wintersporters liepen corona op in Oostenrijk
Sluiten