Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 15 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Twitter ontploft over sluiting scholen: ‘Blije kinderen, zuchtende papa en mama’

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge gaven gisteravond, voorlopig de laatste van het huidige kabinet, een persconferentie. Een van de belangrijkste aangekondigde maatregelen is de vervroegde kerstvakantie voor de basisscholen. Vlak na de persconferentie deelden veel ouders hun eerste reacties over de scholen op Twitter. Velen zijn niet blij met het besluit van het kabinet, maar vooral de kinderen blijken een weekje langer vakantie niet erg te vinden.

De afgelopen dagen klonken al geluiden dat de scholen eerder dicht zouden gaan. Het OMT adviseerde dit al aan het kabinet en gisteren hakten de kabinetsleden de knoop door. Rutte vertelde gisteren in de persconferentie dat kinderen een grote rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. „Daar gaat het virus snel rond. Ook logisch, want de meeste kinderen zijn niet gevaccineerd”, aldus Rutte.

Ouders balen van sluiting scholen na persconferentie

Volgende week maandag sluiten basisscholen en de buitenschoolse opvang de deuren. En dat betekent dat de scholieren bijna vakantie hebben. Deze duurt tot maandag 10 januari. Niet iedereen lijkt deze beslissing te begrijpen. Ook omdat tot 17.00 uur de meeste gelegenheden open blijven, zoals horeca en winkels. De avondklockdown na dat tijdstip blijft wel van kracht.

Ouders gaan los op Twitter

#Scholendicht is al snel trending en ouders delen hun frustraties en ongenoegen over het besluit. Want uit de reacties blijkt dat veel ouders worstelen met het vinden van opvang op de korte termijn. De meeste volwassenen zijn in deze periode namelijk niet vrij.

Kinderen naar opa en oma in de kerstvakantie

Maar op social media deelt men ook een hoop oplossingen voor ouders. Zo delen vaders en moeders hun tips voor de komende week. In de reacties worden vaak opa en oma genoemd als oplossing. Kleinkinderen blijken aankomende week veel bij hun grootouders te zijn. Dat terwijl Rutte en de Jonge er gisteren op hamerden dat oudere mensen niet te veel in contact moeten komen met andere mensen. Men moet voornamelijk voorzichtig zijn met mensen ouder dan 70 jaar. Het advies is dan ook om opa en oma niet in te schakelen tijdens de vervroegde kerstvakantie. Maar daar lijken veel ouders momenteel geen boodschap aan te hebben.

Blije kinderen over scholen

Maar niet iedereen baalt van de extra week vakantie voor de scholieren. Nee, voornamelijk de kinderen zelf lijken hier weinig moeite mee te hebben. Zoals ook blijkt uit het onderstaande filmpje van Ingrid. De reactie van haar kinderen op de persconferentie heeft iets weg van de recente overwinning van Max Verstappen.

Scholen regelen opvang voor kwetsbare leerlingen en kinderen waarvan minimaal één van de ouders een cruciaal beroep uitoefent. Het kabinet komt net als tijdens de sluiting dit voorjaar ouders tegemoet in de gemaakte kosten van kinderopvang, waarvan ze wegens de sluiting geen gebruik kunnen maken. Scholen verzorgen afstandsonderwijs, maar dit is geen verplichting.

Reacties na coronapersconferentie: van ‘pijnlijk’ tot ‘dit zorgt voor onrust’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Twitter ontploft over sluiting scholen: ‘Blije kinderen, zuchtende papa en mama’
Sluiten