Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Arie Boomsma niet blij met kabinet: ‘QR-code in sportscholen dubieus’

De QR-code geldt waarschijnlijk, na de persconferentie van vanavond, ook voor sportscholen en zwembaden. En daar is niet iedereen het mee eens. Sportschoolhouder Arie Boomsma vindt het „een dubieus besluit” en zwembaden laten weten niet mee te werken aan het QR-systeem.

Vanavond kondigen demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge de nieuwe coronamaatregelen aan. Naast mondkapjes, de anderhalvemeter en het thuiswerkadvies, gaat ook de QR-code op meer plekken gelden. Waaronder in de sportschool en zwembaden.

Arie Boomsma verbaasd over beluit sportscholen en QR-code

Sportschoolhouder Arie Boomsma sprak zich al eerder uit toen sportscholen tijdens lockdowns dichtbleven. Ook nu is hij het niet eens met de komende maatregelen. Hij noemt de invoering van de QR-codes een „negatieve ontwikkeling” en een „dubieus besluit”, tegen RTL Boulevard.

Wat de sportschoolhouder niet begrijpt is dat de overheid „gezondheid in een gezondheidscrisis” vergeet. „Dat ze ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen in beweging komen en aan die weerstand gaan werken. In plaats daarvan wordt nu juist de drempel verhoogd.”

Zwembaden doen niet mee

Reden voor de invoering is de druk op de zorg van de afgelopen tijd. Volgens ic-arts Diederik Gommers liggen meer dan 220 coronapatiënten op de ic en meer dan 1100 in het ziekenhuis. Volgens Boomsma weten we inmiddels welke mensen op de ic belanden. Daarmee duidt hij op het feit dat veelal mensen met overgewicht of onderliggende oorzaken hier terechtkomen. „Nergens gaat het over gezondheid. Dat is onverklaarbaar. Ik hoop dat het nog anders gaat. Maar ik vrees dat het toch gaat gebeuren.”

Zwembaden en zwemscholen gaan niet meewerken aan het invoeren van een QR-code. Dat lieten de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ), Eerste Nederlandse Vak Opleiding Zwemonderwijzers (ENVOZ) en ZwemOnderwijs Nederland (ZON) vandaag weten. Volgens deze organisaties sluit je met een QR-code een grote groep zwemleerlingen buiten. Ook noemen zij de uitvoering onhaalbaar door grote personeelstekorten. En vrezen de organisaties voor een „stroom aan opzeggingen”.

Lijnrecht tegenover overheid

De organisaties vertegenwoordigen honderden zwembaden en zwemscholen. Zij benadrukken dat ouders, banenzwemmers en zwemschoolhouders in paniek zijn. „De route van de overheid om vaccinaties te stimuleren die nu ingezet lijkt te worden bij de zwembaden is een stap te ver”, stellen zij.

Wel laten de organisaties weten andere maatregelen te treffen. Zij zijn bereid om de anderhalve meter en mondkapjesplicht her in te voeren. „Mocht het kabinet de QR-code wel invoeren vanaf vrijdag, dan zullen de zwembaden en zwemscholen lijnrecht tegenover de overheid komen te staan.”

https://twitter.com/antiwapp/status/1455466900629110784

De Jonge: ‘Nieuwe coronamaatregelen doen altijd pijn, anders werken ze niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Arie Boomsma niet blij met kabinet: ‘QR-code in sportscholen dubieus’
Sluiten