Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

De Jonge: ‘Nieuwe coronamaatregelen doen altijd pijn, anders werken ze niet’

De nieuwe coronamaatregelen die het kabinet vanavond aankondigt in de persconferentie, brengen nieuwe beperkingen met zich mee én doen pijn. Dat is onvermijdelijk, meent demissionair coronaminister Hugo de Jonge. „Anders werken ze niet”, zei hij voorafgaand aan het overleg met een aantal ministers waarin definitieve besluiten genomen worden.

Uiteraard is de afgelopen dagen al het een en ander gelekt.

Nieuwe coronamaatregelen

Nieuwe coronamaatregelen zijn onvermijdelijk „omdat we zien dat de cijfers in de ziekenhuizen oplopen”, zegt de minister. Ingrijpen is volgens het kabinet nodig om de zorg toegankelijk te houden „voor iedereen”. De Jonge zegt die maatregelen op een „eerlijke en evenwichtige manier” te willen treffen. Demissionair minister Ferd Grapperhaus hamert vooral op betere controle van de QR-codes, om we te blijven van „een zwaar maatregelenpakket”.

Ingewijden meldden gisteren dat het kabinet de mondkapjes in publieke binnenruimten en bij contactberoepen vanaf vrijdag terug wil brengen. Verder is het idee dat op meer plaatsen om een coronapas gevraagd zal worden, zoals in de sportschool en op zogenoemde doorstroomlocaties zoals musea. Het thuiswerkadvies wordt waarschijnlijk ook aangescherpt. Mensen moeten zo mogelijk de helft van hun werk vanuit huis gaan doen.

Coronapas mogelijk in hoger onderwijs

Daarnaast wil het kabinet dat ook studenten in het hoger onderwijs hun coronapas moeten laten zien, mocht dat later nodig blijven. Het is de bedoeling dat de plannen hiervoor zo snel mogelijk klaargemaakt worden om naar de Tweede Kamer te gaan. Die moet eerst akkoord gaan met de uitbreiding van de coronapas naar het mbo, hbo en de universiteiten.

Vanavond zullen Rutte en De Jonge nog niet aankondigen dat studenten in het hoger onderwijs de QR-code moeten laten zien, zegt demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ingrid van Engelshoven vandaag. „We hebben altijd gezegd dat wat er ook gebeurt, onderwijs zoveel mogelijk open moet blijven. En dat is ook de inzet vandaag.”

De plannen zijn de voorbije dagen voorbereid en besproken naar aanleiding van een advies van het Outbreak Management Team (OMT). De nieuwe coronamaatregelen worden vanavond om 19.00 uur bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Veiligheidsberaad: ‘Controle op QR-code moet strenger’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Jonge: ‘Nieuwe coronamaatregelen doen altijd pijn, anders werken ze niet’
Sluiten