Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Coronapas wordt uitgebreid en mondkapjesplicht komt terug’

Morgen staat ons weer een nieuwe persconferentie te wachten van demissionair premier Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Maar wat zij ons gaan vertellen, is alweer uitgelekt. Volgens ingewijden horen we morgen dat de coronapas wordt uitgebreid naar meer sectoren en dat de mondkapjesplicht terugkeert.

Dat weet de NOS te melden. Het kabinet neemt deze stappen vanwege de snel oplopende besmettingscijfers. Eerder vertelde Metro je al wat we morgenavond zo ongeveer kunnen verwachten.

Grotere functie coronapas, terugkeer mondkapjesplicht

Volgens de ingewijden krijgt de coronapas vanaf vrijdag een grotere rol. Je moet ‘m dan ook laten zien bij onder meer sportscholen en zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea. Ook in de horeca blijft de coronapas verplicht.

Het kabinet wil verder onderzoeken of de coronapas op korte termijn kan worden ingevoerd in het hoger onderwijs en het mbo. Dat kan niet direct omdat daar een wetswijziging voor nodig is, waar de Tweede Kamer nog mee moet instemmen. Verder komt de mondkapjesplicht terug in de publieke binnenruimte en bij contactberoepen. Dat betekent dat er weer mondkapjes moeten worden gedragen bij bijvoorbeeld de kapper en op het gemeentehuis. Er wordt nog gesproken over de vraag of mondkapjes ook weer verplicht worden in winkels.

De Jonge: ‘Nieuwe coronamaatregelen onvermijdelijk’

Na het coronaoverleg vandaag liet De Jonge nog weten dat nieuwe coronamaatregelen onvermijdelijk zijn. Door het stijgend aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen kan het niet anders dan „dat we toch weer opnieuw maatregelen zullen moeten treffen”. Toch wil De Jonge voorkomen dat de hele samenleving „weer allerlei beperkingen” opgelegd krijgt. Wat het kabinet gaat doen, wordt morgen besloten.

Volgens De Jonge moet gekeken worden welke maatregelen „het meest passend” zijn, en ziekenhuisopnames onder „mensen die niet beschermd zijn, niet gevaccineerd zijn” voorkomen kunnen worden. Hij wilde niet zeggen of dat betekent dat er maatregelen komen die specifiek gelden voor ongevaccineerden. „We moeten wel kijken: waar moeten de maatregelen de meeste bescherming bieden?” Het Outbreak Management Team (OMT) is hierover om advies gevraagd.

Momenteel stijgt het aantal ziekenhuisopnames „veel te hard”, aldus De Jonge. „We zien dat er inmiddels zo’n 1200 mensen in de ziekenhuizen zijn opgenomen met corona. We willen niet in de situatie komen dat dat weer leidt tot het afschalen van alle zorg die andere patiënten dan coronapatiënten ook gewoon nodig hebben.”

Landen willen vaccinatie beperkt laten gelden: wat betekent dit voor jouw vakantie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Coronapas wordt uitgebreid en mondkapjesplicht komt terug’
Sluiten