Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 4 sep 2021

Ontsnapte wolf DierenPark Amersfoort dood, andere zwaargewond

Een van de twee wolven die maandag ontsnapten in DierenPark Amersfoort is dood. De andere wolf is zwaargewond. De dierentuin meldt dat bij de wolf hartfalen is vastgesteld en er zijn lichte bijtwonden gevonden, maar de autopsie is nog niet volledig afgerond. Het is nog niet bekend of de doodsoorzaak met zekerheid kan worden vastgesteld.

„Het kan nog enige tijd duren voordat de autopsie volledig is afgerond. Misschien wordt de doodsoorzaak zelfs nooit helemaal precies duidelijk. Onze professionele en kundige dierverzorgers zijn zeer betrokken bij de dieren. De dood van dit dier komt hard aan”, vertelt teamleider Dierverzorging Willem Verdonck.

Andere wolven snel weer zichtbaar voor het publiek

De twee wolven hadden de laagste rang in de roedel in het dierenpark. Wat er precies is gebeurd, is niet bekend, zegt het park. De verzorgers zagen eerder al wel dat twee vrouwtjes zich steeds dominanter begonnen te gedragen. Zij zijn nu in een apart verblijf geplaatst. Verdonck: „Met de scheiding van de dominante vrouwen zien we nu dat de sociale structuur van de groep is gestabiliseerd. De andere wolven zullen zo spoedig mogelijk naar hun oorspronkelijke verblijf teruggaan, dus weer zichtbaar voor het publiek zijn.”

Wolf dood ondanks monitoren

Na de ontsnapping werd de wolvenroedel goed in de gaten gehouden in een verblijf dat niet zichtbaar is voor bezoekers. Ondanks het monitoren werd de wolf woensdag dood aangetroffen. De ontsnapping kon alleen plaatsvinden door een flinke „adrenalinerush”, volgens de verzorgers. Wat er precies aan de hand was, is niet bekend, maar de wolven leken graag te willen ontsnappen en hadden een zwak punt gevonden in het hekwerk. Door een verbouwing konden ze aan de aandacht ontsnappen. Uiteindelijk werden ze gevonden, verdoofd en terug naar het verblijf gebracht.

De dierverblijven voldoen volgens DierenPark Amersfoort aan alle door de overheid gestelde maatregelen. Het park doet wel onderzoek naar extra maatregelen. Hierbij denkt het park bijvoorbeeld aan het storten van beton over de overgang van het ondergrondse naar het bovengrondse gaas.

De twee wolven ontsnapten afgelopen maandag in DierenPark Amersfoort. In november vorig jaar ging het al een keer mis in de dierentuin. Toen moesten namelijk twee ontsnapte chimpansees uit hetzelfde DierenPark Amersfoort worden doodgeschoten omdat ze een gevaar vormden voor bezoekers.

Kabinet wil coronatoegangsbewijs mogelijk ook in horeca, musea en sport

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ontsnapte wolf DierenPark Amersfoort dood, andere zwaargewond
Sluiten