Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Binnenland 30 aug 2021

Opnieuw gaat het mis in DierenPark Amersfoort: twee wolven ontsnapt

Aan het begin van de middag zijn er twee wolven ontsnapt in DierenPark Amersfoort. Bezoekers zijn zo snel mogelijk in veiligheid gebracht en een uur later werd het sein gegeven dat het weer veilig was.

Rond 12.30 uur maakte iemand een melding van het uitbreken van de wolf in de dierentuin. Hij bleef wel in het park en vormde dus geen gevaar voor omwonenden. Bezoekers van het park werden opgeroepen de binnenlocaties van de dierentuin op te zoeken. Pas later bleek het niet om één wolf, maar om twee wolven te gaan.

Wolven ontsnapt in DierenPark Amersfoort

Ze zouden achter in het park rondgelopen hebben. De politie deed een Burgernetmelding uit toen er meerdere verontruste telefoontjes vanuit het park binnenkwamen. In de dierentuin werden bezoekers via een omroepinstallatie gewaarschuwd dat ze naar binnen moesten gaan. Na ongeveer drie kwartier was de situatie onder controle. Een woordvoerder van het park zei dat het slechts om één ontsnapte wolf ging. Later maakte DierenPark Amersfoort op Facebook bekend dat het toch om twee dieren ging.

Hoe de wolven kon ontsnappen is onbekend, dat gaat de dierentuin onderzoeken. Volgens een bezoeker hadden de viervoeters een gat onder het hek gemaakt. Verzorgers zijn een uur bezig geweest met het vangen van de wolven. Deze zijn verdoofd en teruggebracht naar hun verblijf. Bezoekers, die allemaal ongedeerd bleven, mochten daarop weer naar buiten.

Bezoekers moesten volgens de dierentuin vooral naar binnen zodat de verzorgers de ontsnapte wolven rustig konden opzoeken. Er is geen gevaar geweest, aangezien wolven banger voor mensen zijn dan omgekeerd, aldus het park. Volgens wolvenkenner Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging kan een wolf die in gevangenschap is gehouden onvoorspelbaar reageren. Een wolf die opgesloten heeft gezeten kan volgens hem juist heel vervelend worden.

Vanmiddag waarschuwden wij voor twee loslopende wolven in ons park. Daarom werden bezoekers volgens het protocol…

Posted by DierenPark Amersfoort on Monday, August 30, 2021

Chimpansees

In november vorig jaar ging het al een keer mis in de dierentuin. Toen moesten namelijk twee ontsnapte chimpansees uit hetzelfde DierenPark Amersfoort worden doodgeschoten omdat ze een gevaar vormden voor bezoekers. De dieren waren ontsnapt door een menselijke fout en er ontstond paniek in het park. Daarop werden ze doodgeschoten. „De mannetjes vertoonden imponerend gedrag, wat voor een gevaarlijke situatie kon zorgen en daarom is er op dat moment die beslissing gemaakt.”

Er was veel verontwaardiging rondom het doodschieten van de ontsnapte mannetjesapen. Zo kwamen er bijna 600 condoleances binnen, is het park van plan een herdenkingsplek op te richten en werd er door Comité Dierennoodhulp, Animal Earth, Diervriendelijk Nederland en Rechten voor al wat leeft aangifte gedaan tegen het park.

Twee chimpansees doodgeschoten na ontsnapping Dierenpark Amersfoort

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Opnieuw gaat het mis in DierenPark Amersfoort: twee wolven ontsnapt
Sluiten