Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 4 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Vakbond wil zo snel mogelijk 30-urige werkweek: ‘Honderdduizenden mensen zitten er doorheen’

Nederlandse bedrijven moeten zo snel mogelijk een 30-urige werkweek invoeren. Dat stelt CNV. De vakbond gaat zich hier de komende tijd voor inzetten bij cao-onderhandelingen. Een kortere werkweek moet onder meer psychische problemen zoals burn-outs voorkomen.

„Door de coronacrisis is het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit verdubbeld: van 11 procent naar 21 procent, blijkt uit recent onderzoek van ons. Honderdduizenden mensen zitten er doorheen. Hoog tijd voor een nieuwe balans”, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Kortere werkweek heeft groot draagvlak

Eerder onderzoek van CNV toonde aan dat de 30-urige werkweek groot draagvlak heeft onder werkend Nederland. 60 procent van de ondervraagden denkt dat ze met een 30-urige werkweek gezond hun pensioenleeftijd gaan halen en dat hierdoor het aantal burn-outs vermindert.

66 procent stelt dat dit leidt tot een lager ziekteverzuim, een betere werk-privé balans (73 procent) en meer tijd voor mantelzorg en vrijwilligerswerk (62 procent). Ook zegt 48 procent dat ze hierdoor productiever en efficiënter gaan werken.

Gelukkiger, efficiënter en productiever

Fortuin: „In de praktijk pakt de kortere werkweek goed uit. Diverse proeven bij bedrijven tonen aan dat mensen gelukkiger zijn, efficiënter en productiever. IJsland loopt hierin voorop. Het zou mooi zijn als Nederlandse bedrijven volgen. Ook de overheid zou het goede voorbeeld kunnen geven door de werkweek terug te schroeven.”

Betere balans tussen mannen en vrouwen

„De coronacrisis leert ons dat we sneller kunnen omschakelen dan we dachten. Binnen een dag werkten miljoenen Nederlanders thuis, anderhalf jaar geleden. Nu de economie weer floreert, is het een logisch moment om over te schakelen naar een vierdaagse werkweek. Onze wens is dat ook mensen die nu in kleine deeltijdbanen werken, straks 30 uur werken. Hiermee creëren we ook een betere balans tussen mannen en vrouwen”, aldus Fortuin.

Op Twitter vragen critici zich af of een kortere werkweer wel dé oplossing is, zoals CNV beweert. „Ik zou voor 1 uur gaan. Zal elke werknemer mee eens zijn”, reageert iemand cynisch. Een ander vreest dat het juist averechts werkt. „Het zal best wat voordelen opleveren, maar in het kader van terugdringen van burn-outs: gaan we niet meer werk in kortere tijd moeten doen? In mijn ogen kan het juist de werkdruk opvoeren in plaats van downsizen.”

Gisteren meldde het CBS nog dat het in Nederland slecht gesteld is met de mentale gezondheid. Daar lees je hier meer over.

Utrecht wil meer loodgieters, verzorgers en leerkrachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vakbond wil zo snel mogelijk 30-urige werkweek: ‘Honderdduizenden mensen zitten er doorheen’
Sluiten