Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 sep 2021

Bioscopen willen 1,5 meter-regel niet kwijt: ‘Geen testen voor toegang’

Als de aangekondigde versoepelingen voor eind september doorgaan, vervalt straks de 1,5 meter-regel. Dan moeten mensen vaker testen voor toegang. De bioscoopsector is hier alleen helemaal niet blij mee en wil de 1,5 meter-regel gewoon behouden.

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) ziet de versoepelingen voor hun branche niet echt zitten. Eind augustus kondigde het demissionair kabinet versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Die volgens bioscopen voor omzetdaling zorgen.

Bioscopen zien testen voor toegang niet zitten

Want bij de versoepelingen komt namelijk de 1,5 meter-regel te vervallen. Daarnaast moeten bezoekers testen voor toegang en mogen maximaal 75 personen een gebouw in. Volgens de bioscopen gaan die versoepelingen juist averechts werken. De NVBF voorspelt een omzetdaling van 70 miljoen dit jaar.

Het ‘testen voor toegang’-beleid werkt volgens de branche als een drempel. Dit zou tot teveel gedoe leiden voor een bioscoopbezoekje. Ook vreest de brancheorganisatie dat dit vooral inwoners van de Randstad tegen de borst stuit.

1,5 meter-regel of maximum bezoekers

In de grote steden ligt de vaccinatiegraad onder jongeren lager dan het landelijk gemiddelde. Op die locaties én voor die doelgroep zijn bioscopen vaak populair. Uit onderzoek blijkt ook dat veelal jongeren niet willen betalen voor een coronatest. Het testen voor toegang-beleid is dus voor deze doelgroep niet echt uitnodigend.

De NVBF stelt voor dat wanneer de 1,5 meter-regel niet te handhaven valt, ze een maximum aantal bezoekers per zaal invoeren. Dit gaat om een maximum van 75 tot 100 bioscoopgangers in de filmzaal. Als ook daar problemen ontstaan, pleit de sector voor het behouden van de coronasteun voor bioscopen en filmtheaters.

Versoepelingen van basisregels

Deze week werd bekend dat het demissionaire kabinet na september stopt met de coronasteunpakketten voor bedrijven en ondernemers. Sectoren als het nachtleven, de toeristische sector en evenementen kunnen naar verluidt nog wel steun verwachten. Of dit ook voor bioscopen geldt, is nog onduidelijk.

Toch blijven de coronacijfers onzeker en daarmee de aangekondigde versoepelingen dus ook. Coronadeskundige Ernst Kuipers luidde eerder deze week de noodklok over de komende besmettingen in het najaar. Op 17 september staat er weer een nieuwe persconferentie op de planning. Tijdens de vorige persconferentie zeiden demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge dat ze de basisregels (afstand houden, mondkapjesplicht) langzamerhand willen loslaten. Maar dat kan alleen als de besmettingscijfers dat toelaten. Als de cijfers blijven stijgen, zien zij wellicht reden om die versoepelingen uit te stellen.

Nederlanders leggen schuld coronacrisis vooral neer bij ‘zij die de regels negeerden’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bioscopen willen 1,5 meter-regel niet kwijt: ‘Geen testen voor toegang’
Sluiten