Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Aantal coronagevallen stijgt sneller dan vorige week: mogelijk gevolgen voor versoepelingen

Na een tijd van daling rondom het aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land, stijgen de cijfers nu weer wat sneller dan vorige week. De risiconiveaus in enkele regio’s gaan daardoor waarschijnlijk omhoog. Ook kleurt Nederland mogelijk iets roder  op de Europese coronakaart. Als de stijging aanhoudt, zou dit gevolgen kunnen hebben voor de versoepelingen die het kabinet in de loop van september wil doorvoeren.

In de laatste zeven dagen zijn 18.104 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een stijging van ruim 8 procent ten opzichte van de week ervoor. Toen werden er in zeven dagen tijd 16.732 positieve tests geregistreerd. Dat was 3,5 procent meer dan de week daarvoor. Het is de grootste toename op weekbasis sinds de piek van de vierde golf in juli.

Snellere stijging coronagevallen: mogelijk gevolgen versoepelingen

In 18 van de 25 veiligheidsregio’s kwamen meer nieuwe gevallen aan het licht dan vorige week het geval was. De stijging is het grootst in de regio Zaanstreek-Waterland. Daar zijn afgelopen week 514 mensen positief getest, tegen 361 in de week ervoor. Dat is een toename van ruim 42 procent.

Mede daardoor gaan ook de risiconiveaus waarschijnlijk omhoog. Die worden elke woensdag vastgesteld op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Momenteel staan vijf regio’s op het hoogste niveau, zeer ernstig. Dat zouden er acht worden als de kaart nu zou worden vastgesteld.

Op 17 september staat er weer een nieuwe coronapersconferentie op de planning. Tijdens de vorige persconferentie zeiden demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge dat ze de basisregels (afstand houden, mondkapjesplicht) langzamerhand willen loslaten. Maar dat kan alleen als de besmettingscijfers dat toelaten. Als deze stijging aanhoudt, zien zij wellicht reden om die versoepelingen uit te stellen. Op 20 september wil het kabinet namelijk de anderhalve meter-samenleving afschaffen. Maar eerst willen ze daarover nog advies hebben van het Outbreak Management Team (OMT). Daar vragen ze half september om.

Europese coronakaart

Daarnaast verandert de Europese coronakaart mogelijk voor Nederland. Die kaart krijgt donderdag weer een update. De vier kleuren zijn groen, oranje, rood en donkerrood. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland blijven rood. Overijssel en Friesland dreigen komende week van oranje naar rood te gaan. De rest van het land blijft nu vermoedelijk nog oranje.

Toen Nederland in juli donkerrood werd op de kaart van de Europese dienst ECDC, was dat voor landen als Duitsland en Frankrijk aanleiding om strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens wilden passeren.

Zo zwaar was Expeditie Robinson nog nooit: ‘We stonden tijdens de eilandraad in thermosondergoed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aantal coronagevallen stijgt sneller dan vorige week: mogelijk gevolgen voor versoepelingen
Sluiten