Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 9 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Rutte: ‘Nu geen aanleiding voor nieuwe coronamaatregelen’

Voor nu dalen de coronabesmettingen in Nederland voldoende, vindt demissionair premier Mark Rutte. Er is op dit moment dus „geen aanleiding” voor nieuwe of verscherpte coronamaatregelen. Dat liet hij vandaag weten tijdens een coronapersmoment.

Er zijn vandaag wel wat meer coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Gisteren daalde het aantal nog licht. Op dit moment liggen er 690 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis. Dat zijn er zeventien meer dan gisteren, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Rutte: ‘Nu geen aanleiding voor nieuwe coronamaatregelen’

Voor het persmoment werd al niet verwacht dat Rutte een verandering rondom de coronamaatregelen zou aankondigen. Dat komt omdat er vrijdag weer een persconferentie op de planning staat. Dan zullen hij en demissionair zorgminister Hugo de Jonge aankondigen hoe het beleid er de komende tijd uit zal zien. Ze hebben daarvoor nieuw advies van het Outbreak Management Team (OMT) aangevraagd, maar Rutte wilde daar niet op vooruitlopen.

Mogelijk vertellen Rutte en De Jonge ons vrijdag wat er met evenementen die in september gepland staan, gaat gebeuren. Op dit moment zijn meerdaagse evenementen tot september niet toegestaan, eendaagse evenementen mogen alleen met een maximum van 750 bezoekers doorgaan.

Gratis zelftesten voor alle Nederlanders

Vanochtend bleek dat alle Nederlandse huishoudens binnenkort een brief krijgen, waarmee ze twee gratis zelftests kunnen bestellen. De eerste brieven moeten morgen al op de mat vallen. De testen zijn vooral bestemd voor vakantiegangers, om zo de kans te verkleinen dat zij anderen besmetten. Ze kunnen het virus namelijk ongemerkt onder de leden hebben.

Maar door het moment waarop de brieven worden verstuurd, en de manier waarop de testen worden verspreid, zal niet iedereen die terugkomt van vakantie daar direct gebruik van kunnen maken. Volgens Rutte is de brief vooral bedoeld als bewustwordingscampagne. „Het is niet de bedoeling om heel Nederland in te smeren met zelftesten”, zei hij.

Heb je binnenkort een vakantie op de planning naar Frankrijk? We hebben op een rij gezet hoe je je goed kunt voorbereiden.

Dit moet je weten over het nieuwe klimaatrapport: ‘Code rood voor de mensheid’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.