Matthijs de Kruijff
Matthijs de Kruijff Buitenland 9 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Vrijwel overal in Frankrijk coronapas nodig: dit zijn de gevolgen voor jou

Als je er niet naartoe op vakantie gaat: geen. Maar we kunnen ons voorstellen dat je tóch naar Frankrijk wil afreizen. Dat kan, maar dan moet je wel goed voorbereid zijn. De coronamaatregelen zijn vanaf vandaag immers wéér strenger geworden.

Dat heeft alles te maken met de omstreden coronapasplicht en vaccinatieverplichting. De Fransen protesteerden de afgelopen weken massaal tegen de nieuwe regels, maar zonder succes. De veelbesproken uitbreiding van de maatregelen is vanaf vandaag een feit. Ook toeristen, bijvoorbeeld uit Nederland, zullen daar rekening mee moeten houden.

In Frankrijk alleen met coronapas het terras op

De zogenaamde pass sanitaire is vanaf vandaag vrijwel overal in Frankrijk nodig. Voor een bezoek aan grote evenementen of de bioscoop was de pas al verplicht, maar dat geldt nu ook voor een bezoek aan de horeca en bepaalde winkelcentra. Het betekent dat je als toerist vrijwel overal je coronapas moet kunnen laten zien.

De nieuwe maatregelen maken het voor niet-gevaccineerden nóg lastiger om een leuke vakantie in Frankrijk te beleven. Ben je volledig gevaccineerd, dan kun je de pas natuurlijk overal probleemloos tevoorschijn toveren. Maar als je niet gevaccineerd bent, zul je steeds opnieuw moeten testen. Dat is niet alleen vervelend, maar kost ook een hoop geld. Sinds 7 juli moeten toeristen immers zelf betalen voor een coronatest. Voor een PCR-test wordt 49 euro in rekening gebracht, een snellere antigeentest kost volgens de Franse regering 29 euro. Testen kan onder meer bij huisartsen en apotheken.

De Fransen noemen het de pass sanitaire, maar wij kennen het natuurlijk gewoon als ons coronabewijs: het Digitale Corona Certificaat (DCC) dat je in Nederland krijgt, mits je aan de voorwaarden voldoet uiteraard. Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken kun je zien aan welke voorwaarden je moet voldoen om Frankrijk binnen te komen.

Fransen boos over vaccinatieplicht

In Frankrijk geldt vanaf vandaag ook de zeer omstreden vaccinatieverplichting voor zorgmedewerkers. Zorgpersoneel dat zich niet laat vaccineren, kan worden geschorst of op een andere manier worden gestraft. Het oorspronkelijke idee was zelfs om hen te ontslaan, maar dat plan heeft de Constitutionele Raad niet goedgekeurd. Toch zijn veel Fransen nog altijd woedend over de nieuwe maatregelen. Afgelopen weekend werd er wederom massaal geprotesteerd tegen het coronabeleid van president Macron.

Mocht je toch nog een bezoek willen brengen aan Frankrijk, dan wil de Nederlandse overheid graag dat je bij terugkomst een zelftest gebruikt. Die kun je vanaf morgen gratis bestellen. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Coronagevallen Nederland dalen, vier provincies waarschijnlijk naar oranje op Europese coronakaart

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vrijwel overal in Frankrijk coronapas nodig: dit zijn de gevolgen voor jou
Sluiten