Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Net open en alweer dicht: sommige nachtclubs sluiten toch de deuren

Hoewel de deuren van nachtclubs voor ons gevoel nog maar net open zijn, zijn er discotheken die ze alweer sluiten. Waarom? Uit veiligheid voor bezoekers en medewerkers en vanwege de oplopende coronabesmettingen.

Ruim twee weken zijn de nachtclubs voor het uitgaanspubliek toegankelijk. Nadat ze ruim een jaar dicht waren. Toch kiezen sommige horecaondernemers ervoor om de deur wederom dicht te gooien. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) benadrukt wel dat het hier niet om een trend gaat, maar dat slechts enkele clubs dit doen. De coronabesmettingen lopen weer op en vorige week bleek dat veelal het nachtleven als veroorzaker wordt gezien.

Testbeleid nachtclubs niet waterdicht

Sinds 26 juni werden de coronamaatregelen versoepeld en kunnen nachtclubs weer draaien. Voor sommige clubs was dat klaarblijkelijk van korte duur. Een woordvoerder van de KHN laat weten dat iedere horecaondernemer zelf deze keuze afweegt. Hij benadrukt dat er genoeg clubs zijn die wel open blijven.

Van nachtclubs wordt verwacht dat zij hun gasten aan de deur vragen om een vaccinatie- of testbewijs. Dit testbeleid leek alleen hier en daar nog wat beginnersfoutjes te bevatten, waardoor het niet waterdicht bleek. „Op veel plaatsen was de testcapaciteit afgelopen weekend veel beter geregeld en ook de app werkte goed”, zegt de KHN-woordvoerder. De Amsterdamse Club Nyx en Exit Café besloten toch om weer dicht te gaan. Op Twitter lieten zij weten het niet verantwoord te vinden om open te blijven.

Viroloog Marion Koopmans over versoepelingen: ‘Er gaan veel dingen mis’

Oplopende coronabesmettingen en testbeleid niet op orde

De Amsterdamse LGBTQ+ – vriendelijke clubs blijken niet de enige die de deuren dicht houden. In Veendam deelt de eigenaar van Bon Bini dezelfde gedachte. Op Facebook laten ook zij weten zich verplicht te voelen om maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Medewerkers vrezen voor de oplopende besmettingen en de risico’s voor hun uitgaanspubliek. Tegen RTV Noord vertelt de eigenaar dat veel bezoekers ook hun testbewijzen niet op orde hadden. „We moesten 167 mensen weigeren. En de zaterdag daarna was dat niet veel beter”, meldt de eigenaar.

 

Er is afgelopen weekend iemand met Corona bij ons op stap geweest, hierdoor zijn ook een aantal medewerkers van ons…

Posted by Club 1841 on Wednesday, July 7, 2021

Nachtleven weer dicht

Club 1841 in Sneek bevestigt de zorgen van de bovenstaande clubs. Daar raakten meerdere medewerkers besmet na een uitgaansavond. Jeroen van Broekhoven van belangenvereniging Nachtbelang en eigenaar van discotheek Fox in Stadskanaal opende zijn discotheek niet. Dit aan gebrek aan een testlocatie in de buurt. Tegen de NOS vertelt hij dat de testregels moeilijk uit zijn te leggen aan de gasten. „Eerst kon je meteen naar binnen na een prik, nu is dat na twee weken. En dan had je nog problemen met QR-codes. Of sommige mensen die met een geel boekje naar binnen konden en op andere plekken weer niet.”

Zelf denkt Van Broekhoven dat het nachtleven weer dicht gaat. „Er zijn misschien mensen geweest die de regels niet helemaal hebben nageleefd, maar het overgrote merendeel heeft heel erg zijn best gedaan en valt niets te verwijten. En dat is heel erg jammer.”

Toch wachten met uitgaan na tweede vaccinatie, laatste waarschuwing voor horeca

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Net open en alweer dicht: sommige nachtclubs sluiten toch de deuren
Sluiten