Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 6 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Toch wachten met uitgaan na tweede vaccinatie, laatste waarschuwing voor horeca

De toegangstesten voor een avondje uit bleken niet waterdicht en de besmettingen lopen op. Demissionair minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, spreekt duidelijke taal naar de horeca toe: „Als het toezicht niet beter wordt, gaat de tent dicht”. Vandaag of morgen bespreekt de Veiligheidsraad hoe het deurbeleid voor uitgaansgelegenheden beter moet. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge wil daarnaast twee weken ‘wachttijd’ nadat jongeren gevaccineerd zijn.

In een digitale vergadering bespreken de burgemeesters de kwestie omtrent de toegangstesten. Dat meldt een woordvoerster vandaag. Afgelopen week ontstond onder feestende jongeren op sommige plekken een corona-uitbraak. Ondanks het test-/ vaccinatiebeleid van de regering.

Het aantal positieve coronatesten is afgelopen week verdubbeld. Er zijn 8541 nieuwe besmettingen geconstateerd, een week eerder waren dat er 4208.

Bijna alleen niet-gevaccineerde coronapatiënten in ziekenhuis, De Jonge snapt verzet vaccins niet

Hugo de Jonge kondigt twee weken ‘wachttijd’ aan

Wil je snel vaccineren zodat je naar de club kunt? Houd er dan wel rekening mee dat je twee weken moet wachten na volledige vaccinatie voordat je het uitgaansleven in kunt. Of je moet dus testen. Dat vertelde Hugo de Jonge vandaag. Eerder was de regel dat iedereen direct na de tweede prik (of na één prik met het Janssen-vaccin) weer naar de club of discotheek mocht. Maar nu sprak De Jonge over een zogenoemde „wachttijd” na vaccinatie.

Ook demissionair minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, praat mee in het Veiligheidsberaad. Vandaag liet hij weten dat bedrijven beter moeten controleren op de naleving van de coronaregels. Gebeurt dit niet? Dan moeten burgemeesters strenger optreden, volgens hem.

https://twitter.com/EricMMedia/status/1412392682639478790

Ferd Grapperhaus wil strengere controle

De toegangstesten en de bijbehorende CoronaCheck-app blijken niet waterdicht. Bij een negatieve testuitslag ontvangt de desbetreffende persoon een QR-code die men aan de deur checkt. Maar die QR-codes blijken makkelijk hergebruikt te worden. Meerdere feestgangers kwamen binnen met slechts één QR-code.

Een café of club dat een testbeleid hanteert, kan zonder beperkingen publiek binnen laten. De 1,5-meter regel vervalt en de uitgaansgelegenheid bepaalt zelf hoeveel man zij doorlaten. Gelegenheden die geen negatieve test of vaccinatiebewijs aan de deur vragen, moeten de 1,5-meter wel blijven naleven. Met de CoronaCheck-app kan men aantonen of hij of zij gevaccineerd is of geen corona heeft.

https://twitter.com/thierrybaudet/status/1412300993853898757

Testbeleid handhaven

De handhaving van deze maatregelen ligt bij de gemeente. Voorzitter Hubert Bruls van het beraad vertelde al eerder dat lokale maatregelen niet uitgesloten zijn. Kabinet bepaalt daarvoor de koers, maar de gemeente of veiligheidsregio doet de uitvoering. Wel liet hij weten dat het onmogelijk is om bij iedere deur in het uitgaansleven een politie of handhaver neer te zetten.

https://twitter.com/ThijsH16/status/1411710466607521792

Lowlands: ‘Zonder vaccinatie mogelijk tussendoor testen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.