Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 8 jun 2021

Ondergedoken viroloog Van Ranst ontving ook uit Nederland bedreigingen

Marc van Ranst, de Belgische viroloog die wegens bedreigingen ondergedoken zit, heeft ook wel eens dreigementen van Nederlanders ontvangen.

„Er komen af en toe wel bedreigingen”, vertelde Van Ranst vandaag op NPO Radio 1. „Dan neem ik contact op met de Nederlandse politie.”

De politie voert dan een zogeheten stopgesprek met de daders. „Dat blijkt dan toch indringend genoeg te zijn om het te stoppen”, zei de bedreigde viroloog. Jürgen Conings, een geradicaliseerde Belgische militair, heeft gedreigd Van Ranst te vermoorden. Kort daarna dook de viroloog, samen met zijn gezin, onder.

Ondergedoken Vlaamse viroloog: ‘Ik liep bij toeval Conings mis’

Van Ranst: ‘Leuk is anders’

Al drie weken lang zit Van Ranst met vrouw en kind ondergedoken op een, uiteraard, geheime plek. Maar het gaat naar omstandigheden goed met ze. „Dit is niet het einde van de wereld. Mensen die op een booreiland, in een klooster of in de gevangenis zitten, moeten ook lang binnen zijn”, zegt de viroloog. Ook zijn 12-jarige zoon verblijft op het schuiladres, en juist voor hem vindt Van Ranst het vervelend. „Het is een dapper kereltje. Dit geeft ons wel de gelegenheid om samen wat spelletjes te doen.”

Maar: „Leuk is anders”, benadrukt Van Ranst. Toch houdt de viroloog zich niet stil. Op Twitter laat hij vaak van zich horen, en hij blijft aan het werk. Hij mengt zich op sociale media vooral veel in het publieke debat over de pandemie. „Zolang ik dat interessant vind, blijf ik dat doen. Je mag de speelruimte om onzin te verkopen ook niet te groot laten worden.”

Willem Engel

Onlangs ontstond er ook een discussie – misschien zelfs een ruzietje – tussen Willem Engel van Viruswaarheid, en Van Ranst. Engel zei op Twitter dat de viroloog de bedreigingen deels aan zichzelf te danken heeft. De Viruswaarheid-voorman zei dat dat kwam door zijn „aandeel in de angstpandemie”. „Wanneer we ooit geconfronteerd worden met een salsapandemie, ga ik met veel plezier luisteren naar wat jij als dansleraar te zeggen hebt”, antwoordde Van Ranst daarop.

Engel deed later aangifte van smaad tegen de viroloog, omdat die hem in een interview „in een kwaad daglicht” zou hebben gesteld en met extremisme in verband zou hebben gebracht. Van Ranst zei in radioprogramma 1op1 dat hij „totaal niet onder de indruk is van de hele toestand en van de heer Engel”.

Maar of Engel medeverantwoordelijk is voor de bedreigingen die Van Ranst ontvangt? De viroloog vindt van niet. Wel denkt hij dat de coronasceptische beweging bijdraagt aan „een zekere radicalisering van de maatschappij. Ze vertellen manifeste onwaarheden en demoniseren politici en virologen die het crisisbeheer zo goed mogelijk proberen te doen”.

Jürgen Conings

Volgens de Belgische hoogleraar zijn veel mensen door de pandemie angstig en onzeker. „Sommige mensen zijn dan gewoon niet in staat om het onderscheid te maken tussen de weerman die slecht weer voorspelt en de narigheid die uit de hemel komt vallen.” Een heleboel mensen vinden de voortvluchtige Conings „een enorme held en vrijheidsstrijder”, zei Van Ranst. „Die zijn zwaar van het padje af, maar bon, ze bestaan.” Hij denkt dat er minder dreigementen geuit zouden worden als mensen niet meer anoniem konden opereren op sociale media.

Waarom de docu over familie Irene Schouten en zieke moeder zo indrukwekkend is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ondergedoken viroloog Van Ranst ontving ook uit Nederland bedreigingen
Sluiten