Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 31 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Jürgen Conings heeft, naast viroloog Van Ranst, mogelijk nog ‘een tiental’ andere doelwitten

De Belgische viroloog Marc van Ranst is niet de enige waarop de voortvluchtige militair Jürgen Conings het voorzien heeft. Een tiental andere personen krijgt extra bewaking, omdat zij mogelijk ook doelwit zijn. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg op basis van „welingelichte bronnen”.

Van Ranst was al langer bekend als een van de doelwitten van Conings. Hij is een soort Belgische Jaap van Dissel. Onder die tien anderen zouden geen andere virologen zitten, maar wel een advocaten. Maar wat zij verder met deze situatie te maken hebben, is niet duidelijk. Ook wil justitie niet bevestigen of een tiental personen inderdaad extra beveiliging krijgt. „Wij communiceren niet over de beveiliging van personen”, meldt een woordvoerster.

Al ongeveer twee weken is Conings voortvluchtig. Hij zou in staat zijn tot moord, denken Belgische autoriteiten. Conings heeft extreemrechtse sympathieën en had zware wapens meegenomen uit een legermagazijn. Ook liet hij een afscheidsbrief achter, waarin hij schreef dat hij het gemunt heeft op virologen en „het regime”. Hij schreef dat hij „niet verder wil in een wereld waarin de politieke elite en de virologen beslissen hoe er geleefd moet worden”.

Emotionele oproep van vriendin aan Jürgen Conings

Ruim een week geleden deed de vriendin van Conings een emotionele oproep. Ze vroeg hem te stoppen met vluchten. „Jürgen, als je nog leeft, maak geen slachtoffers”, roept Gwendy (46) haar vriend op in een video van VTM Nieuws. „Zorg dat het verhaal eindigt, dat het stopt”, smeekt Gwendy. „Voor mij, voor mijn familie. Bepaal zelf hoe, maar zorg dat het stopt.”

Dat de bedreigingen van Conings serieus genomen moeten worden, bleek al uit de wapens die de politie aantrof in zijn auto. Tijdens een zoektocht naar hem troffen ze vier raketwerpers aan. Conings zou daarnaast ook een machinepistool en andere wapens bij zich hebben. Deze zijn nog niet teruggevonden, verwacht wordt dan ook dat Conings deze nog altijd in bezit heeft. Inmiddels wordt hij ook internationaal gezocht.

Kijkers vol verbazing over uitspraken van ‘wappies’ in Samenzwevers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.