Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 22 mei 2021

Voortvluchtige Jürgen Conings wordt nu ook internationaal gezocht

De voortvluchtige militair Jürgen Conings wordt nu ook internationaal gezocht. Zijn naam en twee foto’s zijn op de website van de internationale politieorganisatie Interpol geplaatst. Conings staat op de ‘wanted persons’-lijst en wordt ervan beschuldigd te hebben gedreigd met een „terreuraanval tegen personen en het regime”.

Conings is sinds maandag spoorloos en heeft in een brief kenbaar gemaakt dat hij het gemunt heeft op virologen en ‘het regime’. De Belgische viroloog Marc Van Ranst zou één van zijn doelwitten zijn. Het Landelijk Parket heeft tot vrijdagavond het Nationaal Park Hoge Kempen in de Belgische provincie Limburg doorzocht, omdat hij zich daar mogelijk zou schuilhouden. Inmiddels is de zoektocht op die locatie afgerond. Het park is weer opengesteld voor het publiek.

Politie doorzocht tien huizen

Het landelijk parket zoekt nu onder andere in de privésfeer van Conings. Gisteravond en vanmorgen vonden er tien doorzoekingen plaats. De politie doorzocht de huizen van mensen uit de omgeving van Conings en zijn eigen woning.

In Maasmechelen, vlakbij Nationaal Park Hoge Kempen, namen vanmiddag zo’n 150 tot 200 mensen deel aan een mars om de 46-jarige militair te steunen. Van tevoren hielden de autoriteiten rekening g met grotere aantallen. Dat komt omdat de aankondiging van de mars verscheen in Favebook-groepen met duizenden leden. Mensen die meeliepen in de mars vinden dat Conings slachtoffer is van de ‘leugens’ van de media en de overheid over onder meer het coronavirus.

De mars begon om 14.30 uur en verliep redelijk rustig. Wel kondigden sommige deelnemers aan de komende dagen terug te zullen keren.

Vriendin van Conings deed emotionele oproep

Eerder vandaag deed de vriendin van Conings een emotionele oproep aan hem. Ze smeekt hem om te stoppen met vluchten. „Jürgen, als je nog leeft, maak geen slachtoffers”, zei de 46-jarige Gwendy in een video van VTM Nieuws. „Zorg dat het verhaal eindigt, dat het stopt. Voor mij, voor mijn familie. Bepaal zelf hoe, maar zorg dat het stopt.”

Kabinet wil volgende versoepeling coronamaatregelen eerder dan gepland

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Voortvluchtige Jürgen Conings wordt nu ook internationaal gezocht
Sluiten