Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Ondergedoken Vlaamse viroloog: ‘Ik liep bij toeval Conings mis’

De ondergedoken Vlaamse viroloog Marc van Ranst is de voortvluchtige militair Jürgen Conings per toeval misgelopen. Dat schrijft hij vandaag in zijn ‘dagboek’ die in de Belgische krant De Morgen is gepubliceerd is.

Normaal gesproken werkt Van Ranst lange dagen en komt hij ‘s avonds tussen 19.30 en 23.30 uur thuis, maar op maandag 17 mei – de dag dat de gewapende Conings het huis van de viroloog in de gaten hield – was hij eerder dan gewoonlijk thuis. Hij had zichzelf een halve dag verlof geschonken „waardoor ik voor het eerst in achttien maanden al om half zes thuis was. Nooit gebeurd in de laatste anderhalf jaar. Als die man een beetje mijn routine kende, kon hij mij op eender welke andere dag gewoon staan opwachten. Dat is toch een akelige gedachte”, schrijft Van Ranst.

Viroloog bijna drie weken ondergedoken

De viroloog zit al bijna drie weken samen met zijn vrouw en zoon Milo ondergedoken in een safehouse en wordt voortdurend bewaakt. „Het is onmogelijk om je hier niet veilig te voelen”, grapt Van Ranst in de Belgische krant. Hij beschrijft hoe hij dinsdag 18 mei door de politie op de hoogte werd gesteld van het feit dat Conings het op hem gemunt had. „Ze vertelden me dat er een zeer concrete, aantoonbare dreiging was, en dat de politie me zou komen ophalen.”

Verder zegt hij over zijn onderduikavontuur: „Het ergste moest dan nog komen. Mijn familie heeft mij hier verplicht om naar het songfestival te kijken. Zelfs naar de twee halve finales. Zie mij hier nu babbelen over het songfestival. Je ziet, het gaat duidelijk niet goed met mij.”  Maar, schrijft Van Ranst: „It is what it is. Er zijn veel ergere dingen. Het is niet dat ik in de koolmijnen moet gaan werken.”

Het verleden voorspellen

Hij is daarnaast optimistisch over de beteugeling van de pandemie. Van Ranst: „Het grote werk is gedaan. De curve gaat omlaag, de regering versoepelt. En we weten intussen: dat is het moment dat iedereen plots slim wordt en perfect weet hoe alles gedaan moest worden. Het vermogen om het verleden te voorspellen is bij sommigen indrukwekkend.”

Van Ranst schrijft dat hij op zijn onderduikadres gewoon doorwerkt. Vergaderingen volgt hij noodgedwongen online, maar dat is sinds het begin van de pandemie niets nieuws. Wel bevreemdt het hem dat de militair die het op hem heeft gemunt bijval heeft gekregen, van de ‘Ik steun Jürgen Conings’-beweging. „Dan denk je wel even: euh, what the fuck. Er bestaan dus mensen die hem een held vinden? Raar.”

Maar de viroloog zegt zich niet te laten intimideren. „Ik word er strijdvaardig van. Toegeven aan intimidatie werkt ook niet. Dat versterkt gewoon het idee dat intimidatie marcheert, en dat gun ik ze niet.”

Leden OMT voorzichtig met media-optredens na onderduiken Vlaamse viroloog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.