Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 18 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Laatste voorlopige prognose: VVD naar 35 zetels, D66 naar 24

Nederland heeft gestemd. En zoals de exitpoll van het Ipsos gisteravond al voorspelde, zijn de VVD en D66 de grote winnaars van de Tweede Kamerverkiezingen. Zij hebben nu de beste positie als het gaat om het begin van de kabinetsformatie. Forum voor Democratie, dat een paar maanden terug ten onder leek te gaan, boekte de grootste winst. SP en GroenLinks zijn de verliezers van deze verkiezingen.

Volgens de laatste prognose van het ANP krijgt de VVD 35 zetels in de Tweede Kamer. Dat zijn er twee meer dan de partij van premier Mark Rutte vier jaar geleden won. Al vier jaar op rij is Rutte dus de grote winnaar van de verkiezingen.

Uitslag verkiezingen

Ook voor D66 gingen deze verkiezingen erg lekker: de partij klom van 19 naar 24 zetels. Dat zou een evenaring van de beste uitslag van de partij ooit zijn. In de exitpoll kreeg de partij echter 27 zetels.

En dan de laatste coalitiepartner: het CDA. Zij moeten best wat zetels inleveren en zakken van 19 naar 15 zetels. In de exitpoll kreeg het CDA nog 14 zetels. Op dit moment zijn ongeveer 80 procent van de stellen geteld, dus het kan – zeker voor kleinere partijen zoals Bij1 – nog spannend worden.

Kleine en nieuwe partijen verkiezingen

Forum voor Democratie boekte de grootste winst. Tenminste, als je niet kijkt naar de zetels, maar naar de groei. De partij verviervoudigde. Vier jaar geleden, bij de vorige verkiezingen, kreeg de partij van Baudet twee zetels. Nu zijn dat er volgens de laatste prognose 8 zetels.

Voor GroenLinks een heel ander verhaal: de partij daalt van 14 naar 7 zetels. Een halvering, dus. Teleurstelling is er ook bij de SP, die van 14 naar 9 zetels gaat. De PVV van Geert Wilders daalt van twintig naar zeventien zetels. Wel staat die partij dus op de derde plek, maar Rutte gaf al eerder aan niet met de PVV een kabinet te willen vormen.

De PvdA blijft op negen zetels staan, het slechtste resultaat uit de geschiedenis van de partij. Dat GroenLinks, PVV en de SP zo inleveren, kan deels te danken zijn aan nieuwe partijen. Er komen namelijk maar liefst drie (mogelijk vier) partijen bij. Zo krijgt JA21 waarschijnlijk 4 zetels, Volt 3 en BoerBurgerBeweging 1. Volgens de laatste prognose lijkt BIJ1 van Sylvana Simons ook in de Kamer te komen, met 1 zetel.

Formatie

Het ligt voor de hand dat VVD met de tweede partij, D66, gaat samenwerken. Het is nog wel de vraag of het CDA, met een verkiezingsnederlaag, daarbij gaat aansluiten.

De formatie zal niet makkelijk gaan. VVD en D66 zullen allebei hun stempel op een nieuw kabinet willen drukken. En het CDA is zuur, schrijft het AD. De peilingen gaven de VVD al maanden een enorme voorsprong op de andere partijen. En die voorsprong heeft de partij gehouden.

Toch zal D66-leider Sigrid Kaag zich de morele winnaar van de verkiezingen voelen, zelfs na #kutKaag en allerlei oproepen op social media om juist níet op haar te stemmen.

Reacties op verkiezingen Tweede Kamer: Superblij, ‘licht verloren’ en Kaag danst op tafel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.