Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Binnenland 21 okt 2020 / 12:55 uur

Koning reageert: ‘Heel onverstandig om op vakantie te gaan’

„Met spijt in het hart richt ik mij tot u.” Zo begint koning Willem-Alexander zijn videoboodschap aan het volk. Hij en zijn vrouw koningin Máxima geven toe dat hun vakantie naar Griekenland, waar dezelfde dag nog een eind aan kwam, „heel onverstandig” was.

„Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn Uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben”, zo begint de koning. „Ook al paste de reis binnen de voorschriften (het vaste land van Griekenland heeft code geel, red.), het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving.”

Besef

Toen luchtvaartjournalist Menno Swart vrijdagavond op Twitter zette dat misschien wel ons koningspaar in het regeringsvliegtuig naar Griekenland zat, ging het op social media los. Hiermee zouden de koning en koningin wel heel veel afstand nemen van het volk, was de strekking van de (soms ook behoorlijk boze) berichten.

Moeilijke tijd

„Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan”, gaat de koning verder in de videoboodschap. „Vanaf het begin van de coronacrisis hebben wij ons best gedaan om – binnen de grenzen van het coronabeleid – ruimte te vinden en er zoveel mogelijk te zijn voor iedereen die in onzekere tijden steun zoekt.”

„Het is voor iedereen een moeilijke tijd”, vervolgt de koning. „Een tijd van gemis, beperkingen en zorgen. Van angst, boosheid en onzekerheid ook. Wij hebben de aangrijpende verhalen gehoord in vele ontmoetingen, in persoon, en digitaal. Met u en met al die mensen die direct of indirect geraakt zijn, voelen wij ons verbonden.”

Koning: ‘We zijn betrokken’

De koning benadrukt dat zij zich „samen met u” blijven inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. „Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken, zodra het kan.”

„Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen.” Hij sluit af met de woorden: „We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar.”

Bekijk hier zelf de videoboodschap:

Prinsessen

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en jongste dochter Ariane keerden zaterdagavond weer terug van hun kortste vakantietripje ooit. Prinsessen Amalia en Alexia kwamen gisteravond pas terug in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Zij moesten langer in het vakantieverblijf in Griekenland blijven, omdat er niet genoeg vliegtickets waren voor het hele gezin.

Rutte ging zondag door het stof over de vakantie: „Het besef over de vakantie van de koning kwam te laat”, zei de premier. Rutte nam dan ook de volle verantwoordelijkheid op zich, omdat de koning onschendbaar is.

Lees ook: Prinsessen Amalia en Alexia bleven nog in Griekenland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koning reageert: ‘Heel onverstandig om op vakantie te gaan’
Sluiten