Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 18 okt 2020 / 11:40 uur

Rutte door het stof: besef over vakantie koning te laat

Hij kon moeilijk anders: „Het besef over de vakantie van de koning kwam te laat.” Mark Rutte gaat door het stof en neemt de verantwoordelijkheid.

De gedachten van de premier over de vakantie van koning Willem-Alexander en zijn gezin naar Griekenland deelt Rutte in een brief aan de Tweede Kamer. „Dit was niet langer te rijmen met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen.” Zeker na de persconferentie van dinsdag 13 oktober had hij zich daarvan bewust moeten zijn, zegt Mark Rutte in de brief.

„Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie. Voor het voorgaande draag ik de volledige ministeriële verantwoordelijkheid.” Privéreizen van de koning vallen onder de ‘persoonlijke levenssfeer’, mits er genoeg rekening wordt gehouden met het „openbaar belang”. Als daarover twijfel ontstaat, is het aan de premier om dit aan te kaarten bij de koning, legt Rutte uit.

Rol Hugo de Jonge

In de brief gaat Rutte ook in op de rol van vicepremier Hugo de Jonge, die tijdens de wekelijkse persconferentie op vrijdag werd bevraagd over de vakantie van de koning. De Jonge was hiervan niet op de hoogte. Zoals gebruikelijk heeft de premier De Jonge in principe niet op de hoogte gesteld. De vakantie is bij de voorbereiding van de persconferentie wel „kort aan de orde geweest naar aanleiding van een tweet. Deze tweet leidde tot navraag en nader beraad”, maar dat leidde niet tot een antwoord op de vraag of de koning op vakantie ging of niet.

Minister: Verstandig dat koning terugkwam

Minister van Defensie Ank Bijleveld vindt het verstandig dat de koning en zijn gezin zijn teruggekomen van hun vakantie naar Griekenland. Het koningspaar keerde zaterdag terug na een uiterst kort verblijf, nadat ophef was ontstaan over hun vakantie temidden van de pandemie.

„Het mag”, zei Bijleveld daarover vanmorgen in het tv-programma WNL op Zondag. Griekenland is immers een ‘geel’ gebied. Niet-noodzakelijke reizen naar een gebied met die code zijn toegestaan. „Maar het lijkt mij verstandig dat-ie is teruggekomen.”

Een foto van de auto van de koning en zijn gezin bij terugkomst in Den Haag
De auto van koning Willem-Alexander kwam gisteravond aan bij paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Foto: ANP / Phil Nijhuis

‘Iedereen moet zich er dus aan houden’

Bijleveld benadrukte dat het kabinet juist vaak heeft opgeroepen zo weinig mogelijk te reizen en zo weinig mogelijk op pad te gaan. „Dan is het belangrijk dat iedereen zich eraan houdt. We hebben als kabinet zelfs tips uitgegeven over wat je kan doen in de herfstvakantie”, zegt de minister.

Op zo’n moment is het „ook voor de sfeer van het land belangrijk dat hij er is”, zegt Bijleveld over de koning. Verder wilde de minister er niet te veel over kwijt. De koning valt onder de verantwoordelijkheid van premier Mark Rutte, benadrukte ze. Al met al is het volgens haar „jammer dat het zo is gegaan”.

Koning had het zelf kunnen bedenken

Op social media ontstond veel ophef toen bleek dat de koning, koningin Máxima en hun drie dochters met een regeringstoestel naar hun vakantievilla in Zuid-Europa waren vertrokken. De familie besloot daarom na één dag terug te keren. 91 procent van de Nederlanders, zo bleek uit onderzoek van Hart van Nederland onder 4000 landgenoten, vindt dat de koning zelf had kunnen bedenken dat afreizen naar Griekenland bepaald geen goed idee was.

Lees ook: Ergernis over vakantie van koning naar Griekenland: ‘Onverstandig en onbegrijpelijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rutte door het stof: besef over vakantie koning te laat
Sluiten