Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 16 okt 2020

Héle korte trip: koning breekt vakantie af om ophef in de media

Waarschijnlijk de kortste vakantie ooit. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima breken hun vakantie in Griekenland af. Ze laten dat weten via de Rijksvoorlichtingsdienst.

Heftige reacties

„We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het Covid-19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij.”

Lees hier over de grote ergernis over de vakantie

Koning op de terugweg

Vanmiddag werd bekend dat het koninklijk gezin met het regeringsvliegtuig naar Griekenland was gevlogen. Het toestel is intussen op de terugweg, zo is te zien op een vliegtuigtracker op internet.

Het bericht viel vrijdagmiddag niet goed in de Tweede Kamer. Van links tot rechts werd het onverstandig genoemd dat de koning vakantie ging vieren in Griekenland, terwijl de bevolking wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven in verband met het indammen van de corona-uitbraak. Ook op sociale media was de kritiek niet mals.

 

De Jonge

Minister Hugo de Jonge heeft bij afwezigheid van premier Mark Rutte als eindverantwoordelijke in samenspraak met koning Willem-Alexander besloten dat de koninklijke familie per direct zou terugkeren naar Nederland. Dat laat De Jonge via Twitter weten.

Tijdens de persconferentie na de ministerraad, vrijdagmiddag, werd De Jonge gevraagd of hij kon bevestigen dat de koning naar Griekenland onderweg was. Hij zei toen dat hem daar niets van bekend was en dat het niet zijn „dagelijks werk” is om bij te houden waar de koning is.

Rutte is afwezig vanwege een tweedaagse Europese top in Brussel.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Héle korte trip: koning breekt vakantie af om ophef in de media
Sluiten