Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 11 sep 2020 / 19:15 uur

Deze plannen voor Prinsjesdag liggen inmiddels op straat

Veel van de plannen die het kabinet op Prinsjesdag wil presenteren, liggen zoals gebruikelijk al op straat. Een overzicht wat tot dusver is uitgelekt.

Hoewel veel Prinsjesdag-tradities door het coronavirus niet doorgaan, is zoals elk jaar de miljoenennota wel gelekt naar de media. Verschillende kranten en nieuwszenders hebben de stukken al in handen. Daaruit blijkt onder meer dat het kabinet ondanks de coronacrisis geld uittrekt voor een lastenverlichting voor burgers. Zorgmedewerkers krijgen opnieuw een bonus. Dit zijn alle plannen voor Prinsjesdag die nu (ongewild) bekend zijn op een rij.

Belastingnieuws op Prinsjesdag

• Het belastingtarief in de eerste schijf gaat omlaag, de arbeidskorting juist omhoog. Dat levert werkenden en gepensioneerden bij elkaar 1 miljard euro lastenverlichting op.

• De zelfstandigenaftrek wordt sneller afgebouwd. Toch gaan ook zzp’ers er dankzij de lagere belastingen iets op vooruit.

• De eerder beloofde verlaging van de winstbelasting voor grote bedrijven gaat niet door. Daarnaast wordt belastingontwijking harder aangepakt.

• Kleine tot middelgrote bedrijven gaan wel minder winstbelasting betalen. De grens tussen het hoge en het lage tarief komt te liggen op een winst van 4 ton. Dat is nu nog 2 ton.

• Er komt een belastingaftrek om bedrijven aan te sporen ondanks de onzekere economische omstandigheden te blijven investeren.

• De overdrachtsbelasting wordt afgeschaft voor starters op de woningmarkt. Beleggers gaan juist fors meer betalen: 8 procent in plaats van de huidige 2 procent.

Een foto van minister Hoekstra op Prinsjesdag met het koffertje
Minister Wopke Hoekstra van Financiën op Prinsjesdag 2019 onderweg naar de Tweede Kamer. Foto: ANP / Phil Nijhuis

Huurders uit de knel helpen

• De verhuurdersheffing voor woningcorporaties wordt met 200 miljoen euro verlaagd. Dat moet ruimte bieden om huurders te helpen die door de coronacrisis in de knel zitten.

• Het zorgpersoneel krijgt opnieuw een eenmalige ‘coronabonus’, ditmaal van 500 euro netto. Binnen de zorgbegroting wordt daarnaast 100 miljoen vrijgemaakt om de werk- en regeldruk te verminderen.

• Volgens de koopkrachtplaatjes van het CPB gaan werkenden er gemiddeld 1,2 procent op vooruit, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden respectievelijk 0,5 en 0,4 procent. De gemiddelde koopkrachtstijging is 0,8 procent.

• De economie groeit volgens het CPB volgend jaar met 3,5 procent. Mede dankzij het derde steunpakket voor bedrijven komt de werkloosheid op 5,9 procent in plaats van de eerder gevreesde 6,5 procent.

• Het begrotingstekort in 2021 wordt geraamd op 43,5 miljard euro. Dat is waarschijnlijk minder dan dit jaar, maar in 2018 en 2019 waren er nog overschotten.

Lees ook: Rutte: strengere handhaving in steden met veel besmettingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze plannen voor Prinsjesdag liggen inmiddels op straat
Sluiten