Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 11 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Rutte: Strengere handhaving in steden met veel besmettingen

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, momenteel de grootste coronabrandhaarden, wordt volgens premier Rutte strenger gehandhaafd op de coronaregels.

Die afspraak heeft het kabinet gemaakt met de burgemeesters van de grote steden. Ook kan er gerichter ingegrepen worden op plekken waar veel besmettingen plaatsvinden, meldde premier Mark Rutte vanmiddag.

Ministers Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus spraken gisteren met de burgemeesters van deze drie steden over de situatie. Door strenger en gerichter te handhaven, kan worden voorkomen dat grote delen van de horeca dicht moeten, als er bijvoorbeeld enkele locaties zijn waar veel mensen besmet raken. Alleen die cafés of restaurants worden dan gesloten.

Nog geen landelijke maatregelen

De nieuwe besmettingscijfers zijn zorgelijk, maar zijn nog geen aanleiding voor nieuwe landelijke maatregelen, laat Rutte verder weten. Uit het coronadashboard bleek vandaag dat er 1270 nieuwe besmettingen zijn. Ook het reproductiegetal, dat aangeeft hoeveel mensen door een coronapatiënt besmet raken, ging over de signaalwaarde heen. Die ligt op 1, terwijl het getal sinds vandaag op 1,17 ligt. Daarmee zijn twee van de zogenoemde signaalwaarden, die aangeven wanneer de verspreiding zorgelijke proporties aanneemt, overschreden. Maar, benadrukt ook het ministerie van Volksgezondheid, vooralsnog is het aantal ziekenhuisopnames relatief laag. De meeste nieuwe besmettingen zijn onder jongeren, en zij worden minder vaak ernstig ziek.

Rutte komt met campagne voor jongeren

Wel zegt Rutte dat gesprekken met onder meer studentenverenigingen „worden geïntensiveerd” om besmettingen tegen te gaan. Ook komt er een campagne die zich speciaal richt tot jongeren, die volgens de premier een „duidelijke, maar eerlijke” boodschap zal bevatten.

Zonder het direct te koppelen aan de stijging van de afgelopen dagen, benadrukt de premier nogmaals dat het kabinet meer dwingende maatregelen kan nemen om het virus te bestrijden. Dit zal volgens hem eerder op regionaal of lokaal niveau dan op landelijk niveau gebeuren, zoals nu ook is afgesproken met de grote steden.

Lees ook: Dit leidt tot meer doden dan veel kankers en verkeersongelukken bij elkaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.