Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 jul 2020
Leestijd: 1 minuut

Willem-Alexander en Máxima maken geen ritje op Prinsjesdag

Veel koningshuisliefhebbers stonden op Prinsjesdag in alle vroegte klaar om een glimp van de koning en de koningin, rijdend door Den Haag, op te vangen. Dat gaat dit jaar niet gebeuren.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen op Prinsjesdag niet met de Glazen Koets door de binnenstad rijden. Bovendien mag er geen publiek zijn. De gemeente Den Haag, het ministerie van Defensie en de voorzitter van de Verenigde Vergadering (de Tweede en de Eerste Kamer) roepen mensen op om 15 september niet naar Den Haag te komen. Het besluit is in overleg met de koning genomen, als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus.

Prinsjesdag niet in de Ridderzaal

Eerder was al besloten dat de Troonrede niet in de Ridderzaal maar in de Grote Kerk in Den Haag zou worden gehouden. Daar is meer plek voor de ministers en staatssecretarissen, de 150 leden van de Tweede Kamer en de 75 senatoren om op 1,5 meter afstand van elkaar te zitten. Voor het eerst sinds 1904 is de zogenoemde Verenigde Vergadering niet op het Binnenhof.

Ook het leger speelt dit jaar een kleinere rol dan gebruikelijk bij Prinsjesdag. Bij de aankomst bij de Grote Kerk is een militair eerbetoon, waarvan de vorm nog moet worden uitgewerkt. De omgeving wordt afgezet en het publiek kan er dus niets van zien.

Op de derde dinsdag van september draagt koning Willem-Alexander de troonrede voor en maakt de regering duidelijk wat het beleid zal zijn voor het komende jaar.

Omdat we het dit jaar moeten missen: dit zijn beelden eerdere ‘rondritten’ van de koning en de koningin en de koets.

Op deze foto zie je Koning Willem Alexander en koningin Maxima in de Glazen Koets die aankomen op het Binnenhof voor het voorlezen van de troonrede in de Ridderzaal.
Op deze foto zie je publiek wat kijkt naar de Glazen Koets onderweg van paleis Noordeinde naar de Ridderzaal op Prinsjesdag.
Gouden Koets koning Willem-Alexander
Op deze foto zie jeKoning Willem Alexander en koningin Maxima in de Glazen Koets die aankomen op het Binnenhof voor het voorlezen van de troonrede in de Ridderzaal.
Koning Máxima. Foto: ANP / Royal Images Robin Utrecht

Lees ook: Bode met handtasje en nog 119 foto’s achter de Tweede Kamer-schermen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Willem-Alexander en Máxima maken geen ritje op Prinsjesdag
Sluiten