Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 11 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Leden coalitiepartijen willen 1000 mensen uit Moria, niet 100

Leden van de coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen dat het kabinet minstens duizend mensen uit het afgebrande migrantenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos opvangt.

Een petitie die onder de leden rondgaat, is inmiddels bijna vijfhonderd keer ondertekend. Ook een handvol VVD’ers doet mee.

De ondertekenaars willen dat hun partijen „met échte oplossingen” komen, nadat zo’n 13.000 mensen dakloos raakten door de brand van woensdag. Volgens een van de initiatiefnemers heerste er donderdag „grote teleurstelling” onder de leden.

‘Alle migranten Moria evacuëren’

Zij willen dat alle migranten op Lesbos geëvacueerd worden en over de EU-lidstaten worden verdeeld. Hier moet Nederland een „aanjagersrol” in spelen.

Volgens een woordvoerder zijn ook VVD-leden benaderd, maar was het moeilijk om VVD’ers te vinden die met hun naam onder de petitie wilden. VVD-prominenten als Frans Weisglas, Ed Nijpels en Neelie Kroes spraken zich al wel uit tegen de deal.

Nijpels en Kroes schrijven met Pieter Winsemius (VVD)in een open brief aan premier Mark Rutte dat zijn kabinet meer moet doen. „De uitkomst van een politiek handjeklap is een uitruil: leed tegen leed. Honderd mensen uit Lesbos mogen naar Nederland komen en als ‘prijs’ mogen honderd anderen dat niet meer”, schrijven de partijprominenten in NRC. „Het is een fout verhaal. Mark, dit moeten we niet willen.”

Ook Sigrid Kaag niet tevreden

Vandaag zei Sigrid Kaag, D66-leider en minister voor Buitenlandse Handel, dat ze niet tevreden is met de deal die er gisteren werd gesloten. „Als je over mensenlevens praat, in zulke erbarmelijke omstandigheden, dan is tevredenheid niet het goede woord.”

Leden kunnen nog tot zondag hun steun betuigen, waarna er een brief naar naar de partijtop van de coalitiepartijen gaat, schrijven de initiatiefnemers in een persbericht.

Een foto van een demonstratie voor vluchtelingen in Moria
In Utrecht werd vanmiddag gedemonstreerde tegen de inhumane situatie voor vluchtelingen in Moria. Foto: ANP / Jeroen Jumelet

Demonstratie: koehandel in Moria

Ongeveer driehonderd demonstranten hebben vanmiddag in park Transwijk in Utrecht geprotesteerd tegen wat ze zien als „de inhumane situatie” op Lesbos. Zij eisen een humaner asielbeleid voor vrouwen, kinderen en mannen.

„Stop met koehandel te spelen over de rug van de slachtoffers. Honderd mensen is niet voldoende. Ik schaam mij als Nederlander”, aldus een van de sprekers.

Het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos werd dinsdagnacht grotendeels verwoest door branden, waardoor zo’n 13.000 vluchtelingen zijn gedupeerd. De demonstranten in Utrecht hielden een minuut stilte voor de slachtoffers uit het vluchtelingenkamp.

Er zijn er 12.900 vluchtelingen over

Het kabinet zei gisteren bereid te zijn honderd asielzoekers op te vangen die dakloos zijn geraakt. „Dan blijven er 12.900 kwetsbare mensen over. Iedereen moet daar weg. Bovendien moet er een structurele oplossing komen zodat dit soort kampen in de toekomst niet meer ontstaan”, aldus de organisatie.

Europarlementariër Tineke Strik van GroenLinks noemde het „onacceptabel dat mensen aan hun lot worden overgelaten. De brand was het dieptepunt.”

Lees ook: Deze plannen voor Prinsjesdag liggen inmiddels op straat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Leden coalitiepartijen willen 1000 mensen uit Moria, niet 100
Sluiten