Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 20 mei 2020 / 07:31 uur

Coronavirus mogelijk overgegaan van nerts op mens

Mogelijk is voor het eerst in ons land een mens door een dier besmet met het coronavirus. Het gaat om een nerts, zo heeft minister Carola Schouten (Landbouw) bekendgemaakt.

Uit nieuwe resultaten van een lopend onderzoek op nertsenbedrijven is het volgens Schouten aannemelijk dat er zo’n besmetting heeft plaatsgevonden.

Ook blijkt uit dat onderzoek dat nertsen Covid-19 kunnen hebben, zonder ziekteverschijnselen te tonen. Op basis van deze laatste inzichten nemen Schouten en zorgminister Hugo de Jonge een aantal maatregelen. Zo zullen alle nertsenbedrijven, maar ook andere boerderijdieren, in Nederland worden gecontroleerd.

Eerder waren al drie katten en een hond besmet met het coronavirus. „Als je zelf ziek bent, vermijd dan contact met je huisdier”, zegt Schouten daarover. „Als je hond of kat ziekteverschijnselen heeft, ga dan naar de dierenarts.” Knuffelen of aaien moet even wachten als mens of dier ziek is, zo luidde het devies al. „Dat blijft zo.”

Lees ook: Honden getraind om COVID-19 op te sporen

Debat in de Tweede Kamer

Woensdag debatteert de Tweede Kamer opnieuw over het coronavirus met premier Mark Rutte en De Jonge. Daarbij zal het onder meer gaan over de routekaart die het kabinet heeft uitgezet om langzaam verder uit de lockdown te komen. Dinsdag maakte Rutte bekend dat de versoepeling per 1 juni, die eerder deze maand was aangekondigd, inderdaad kan doorgaan. Zo mag de horeca deels open, net als een aantal andere gelegenheden en instellingen, met een maximum van dertig mensen.

Rutte en De Jonge praten vandaag de Kamer bij.

Ook de ‘bouwstenen’ voor een nieuw noodpakket en de situatie met de mondkapjes zullen kritisch worden bekeken. Zo zou er – ondanks de inkoop van tientallen miljoenen exemplaren – nog steeds een tekort zijn aan de beschermingsmiddelen op bepaalde plekken in de zorg. Ook is er onduidelijkheid over de kwaliteit van het mondkapje dat reizigers vanaf 1 juni in het openbaar vervoer moeten gaan dragen.

Lees ook: Overheid koopt miljoenen onbruikbare mondkapjes

Op de rem is mogelijk

De coronamaatregelen kunnen tot nu toe op een brede steun in de Kamer rekenen. Sommige partijen willen de boel sneller openen, maar volgens Rutte is dat riskant en moet dit voorzichtig gebeuren. Na elke stap wil het kabinet monitoren of het virus weer oplaait. Niet uitgesloten is dat er dan een rem komt op de versoepeling, om te voorkomen dat de zorgsector opnieuw overbelast raakt, herhaalde Rutte dinsdag een paar keer.

Zoals gebruikelijk praat vlak voor het debat RIVM-directeur Jaap van Dissel de Kamerleden bij over de laatste ontwikkelingen rondom Covid-19.