Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 5 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Het salaris bij de politie per rang in Nederland vanaf 2024

Droom jij van een carrière in het blauw? Dan is het natuurlijk fijn om te weten welke financiële beloning daartegenover staat. Lees hier alles over het salaris van een politieagent bij de Nederlandse politie.

Het vak als agent wat jou betreft toch iets te risicovol? Wie weet past een leven als vuilnisman en het bijbehorende salari je beter. Of ben jij meer thuis in de financiële hoek? Eerder zochten Metro’s collega’s van Manners al uit hoeveel in de finance te verdienen valt.

Starten bij de politie

Je carrière bij de politie kan op verschillende manieren van start gaan. Zo kun je starten aan de 2-jarige politieopleiding op mbo 4-niveau of je kunt een verkorte bachelor volgen. In beide gevallen ben je direct in dienst bij de politie. Zodra je van start gaat, ontvang je een tegemoetkoming. Daarover meer in onderstaande tabel.

Na afronding van de mbo-opleiding start je als politiemedewerker. Je start in schaal 6. Die schaal kent vanaf 1 januari 2024 een startsalaris vanaf 2252,68 euro. Na twee jaar kun doorgroeien tot hoofdagent. Heb je al een hbo of master diploma? Dan kun je onder voorwaarden toegelaten worden tot de verkorte 3-jarige hbo-bachelor opleiding. Na deze bachelor ben je zogenoemd executief politiemedewerker en start je in salarisschaal 8. Trede 0 in schaal 8 is per 1 januari 2024 gelijk aan een salaris van 2.750,03 euro.

Carrièreswitch naar politieagent

Is jouw carrière al begonnen, maar droom je van een overstap naar een baan als politieagent? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een overgangsregeling. Die regeling is in het leven geroepen om de overstap naar de politie aantrekkelijker te maken.

Je komt in aanmerking voor deze regeling als je minimaal 2 jaar een inkomen van 1.366 euro per maand hebt verdiend. Met de overgangsregeling ontvang je een maximumsalaris van 2.924,49 euro, zo vertelt de website van de Nederlandse politie.

Het salaris bij de politie

Eenmaal bij de politie kent deze organisatie verschillende rangen, te herkennen aan bijbehorende onderscheidingstekens. Ben je in opleiding? Dan ben je aspirant. Groei je door? Dan word je wellicht hoofdagent of brigadier. Hoe meer bevoegdheden je hebt, des te hoger de rang en het salaris.

Alle functies bij de Nederlandse politie zijn onderdeel van het Landelijk Functiegebouw Nederlandse Politie. De functies worden beloond volgens de salariëring zoals vastgesteld in de Politie-Cao. De rangen die zijn opgenomen in onderstaande tabel hebben betrekking op medewerkers die in de operatie werken en een opsporingsbevoegdheid hebben.

Overzicht per rang

*SWIPE naar rechts om de volledige tabel te zien

Rang
(onderscheidingsteken)
Schaal Bruto salaris
(per 1 januari 2024)
Aspirant
(1 Streep)
Tegemoetkoming / Overgangsregeling 1.129,70 tot 1.942 euro (mbo 4-niveau)
1.232,40 tot 1784,29 euro (bachelor verkort)
Tot 2.924,48 euro voor baanswitchers
Surveillant
(2 strepen)
Schaal 4 en 5 2041,15 tot 3536,98 euro
Agent
(3 strepen)
Schaal 6 2252,68 tot 3825,31 euro
Hoofdagent
(4 strepen)
Schaal 7 2.343,34 tot 4321,40 euro
Brigadier
(2 lauwerkransen,
kroont met zwaard)
Schaal 8 2.750,03 tot 4.714,24 euro
Inspecteur
(kroon)
Schaal 9 en 10 2.888,53 tot 5.781,97 euro
Hoofdinspecteur
(1 streep met kroon)
Schaal 11 en 12 3.908,41 tot 7.000,79 euro
Commissaris
(Blaadje, wapen, kroon)
Schaal 13 en 14 4.995,03 tot 8.291,38 euro
Hoofdcommissaris
(Blaadje, wapen, kroon)
12.996,42 euro
Eerste hoofdcommissaris
(4 sterren, blaadje, wapen, kroon)
14.739 euro 

Hoofdcommissaris en eerste hoofdcommissaris

De salarissen voor de hoofdcommissaris en eerste hoofdcommissaris overstijgen de salarissen in de cao-salaristabel. De functies die vallen onder de rang hoofdcommissaris zijn politiechefs van een regionale eenheid en het hoofd landelijke eenheid. De korpschef valt onder de hoogste rang: de eerste hoofdcommissaris.

De salarissen van de twee hoogste rangen in de tabel zijn gebaseerd op openbaarmaking van de 200 topsalarissen onder medewerkers van de politie, geopenbaard in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur.

Zoveel salaris verdien je in deze meest gevraagde functies

Annemijn was 14 toen zij tuinmeubelen ging verkopen en werkt tien jaar later met succes vanuit Spanje

De Spaarrekening van Rainier (24): ‘Ik spaarde 15.000 euro in een jaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties