Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

OM eist 7 jaar cel en tbs tegen verdachte fataal ongeval A59

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag zeven jaar cel en tbs met dwang geëist tegen de 33-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij op vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle. Door het ongeluk kwamen vier gezinsleden uit Raamsdonksveer om het leven. Het OM beschuldigt Thomas de G. uit Zevenbergschen Hoek van doodslag.

De slachtoffers waren een meisje van 10 jaar oud, een 13-jarige jongen en hun vader en moeder van 46 jaar oud. Zij wilden een vrachtwagen inhalen, toen De G. hard achterop hen botste. Omstanders probeerden de bestuurster, die aanvankelijk nog leefde, uit de brandende auto te halen. Ook de verdachte probeerde te helpen, maar de deuren gingen niet meer open.

De G. zelf raakte lichtgewond. Hij zei dat hij bij een vriend op bezoek was geweest en in totaal negen à tien biertjes op had. Met zijn mobiele telefoon filmde hij de rit. Die hij zich niet kon herinneren, op de botsing na, beweerde hij. Vlak voor het ongeluk reed De G. volgens de officier van justitie 254 kilometer per uur. De laatste seconde remde hij flink, waardoor de botssnelheid ongeveer 205 kilometer per uur was.

Filmpjes

„Zijn Seat kon werkelijk niet harder”, zei de officier van justitie. Hij noemde het „een welbewuste actie”. Op De G.’s toestel zouden nog veel meer filmpjes staan waarop te zien is dat hij ernstige verkeersovertredingen begaat. Volgens het OM is hij al eerder veroordeeld voor rijden onder invloed. Ook raakte hij zijn rijbewijs al eens kwijt.

Er waren dinsdag erg veel nabestaanden aanwezig in de rechtbank. „Betekent een mensenleven zo weinig voor je dat je er meteen vier tegelijk pakt?” zei een van hen. De G. raakte meerdere keren geëmotioneerd. „Ik vind het verschrikkelijk hoe ze zich voelen”, zei hij over de nabestaanden. „Dit had nooit gemogen.”

Persoonlijkheidsstoornis

Zijn advocaat zei dat De G. werd verrast toen de auto de vrachtwagen ging inhalen. Ook zou hij met het remmen een aanrijding hebben willen voorkomen. Hij vindt dat er geen sprake is van doodslag.

Volgens deskundigen heeft de verdachte een persoonlijkheidsstoornis en heeft hij intensieve behandeling nodig. De G. vindt dat hij geen alcoholverslaving heeft, „maar zijn vader en ex-vriendin denken daar anders over”, aldus het OM. Zij eiste ook nog een rijontzegging van tien jaar. „Hij heeft zich volstrekt niet bekommerd om het leven van anderen. Door zijn rijgedrag is een heel gezin weggerukt uit het leven.”

Uitspraak

De uitspraak is op 19 december.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties