Thom Voogt
Thom Voogt Geld & Carrière 3 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Lager inkomen? Dan krijg je (waarschijnlijk) méér vakantiegeld

Mei is een maand waar een hoop mensen om een bepaalde reden vaak naar uitkijken. Voor wie nu gelijk aan het songfestival dacht: ja, dat is deze maand ook. Maar vergeet zeker het vakantiegeld niet. Veel werkgevers keren dat jaarlijks in deze maand uit. Zit jij er al met smart op te wachten? Voor wie een wat lager salaris heeft is er nu goed nieuws. Je krijgt dan naar verwachting meer vakantiegeld.

Wat je met dat geld doet is natuurlijk helemaal aan jou. Sommigen zetten het op hun spaarrekening en anderen kopen er bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine van. Toch gebruiken velen het om ervan op vakantie te gaan (dat zit natuurlijk ook al in de naam). Wil je dit jaar eens wat anders doen? Overweeg dan eens deze unieke treinreizen binnen Europa.

Verschil in vakantiegeld

Dit jaar ontvangen vooral werknemers met een lager salaris meer vakantiegeld. Hogere inkomens krijgen daarentegen minder dan vorig jaar. Dat meldt salarisdienstverlener ADP op basis van eigen berekeningen.

Een werknemer met een salaris van 1000 euro bruto per maand ontvangt volgens ADP 15 euro netto extra vakantiegeld. Bij 1250 euro bruto per maand wordt netto 18 euro meer gestort. Iemand met een modaal maandsalaris van 3086 euro krijgt daarentegen 18 euro netto minder in vergelijking met 2022. Twee keer modaal ontvangt 39 euro minder en drie keer modaal krijgt 579 euro netto minder uitgekeerd.

Invloed van loonheffingskorting

Maar waar komen die verschillen eigenlijk vandaan? Volgens Dik van Leeuwerden, expert op het gebied van wet- en regelgeving bij ADP Nederland, zorgt het verrekeningspercentage loonheffingskorting dit jaar voor een divers beeld voor het vakantiegeld. „De heffingskortingen zijn namelijk inkomensafhankelijk”, legt hij uit.

Zinvol omgaan met vakantiegeld

Heb jij je vakantie toevallig al geboekt en komt het vakantiegeld daarvoor dus te laat? Of weet je gewoon niet wat je er allemaal mee kunt doen? Er zijn een hoop (andere) zinvolle manieren hoe je dat geld kan gebruiken. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen om (een deel ervan) te gaan beleggen.

Vrouw onthult ‘sluw’ trucje bij irritatie over naar achter geklapte vliegtuigstoel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.