Julia Osendarp
Julia Osendarp Tech 3 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Zit je niet lekker in je vel? Straks meet de smartwatch dat

Je kent het vast, de populaire smartwatch die tegenwoordig bij menig mens om de pols hangt. Waar je berichten op kunt ontvangen, je slaapritme en bewegingsactiviteit kunt meten en die nog meer allerlei handige foefjes heeft. Maar Amerikaanse onderzoekers meten nu ook de mentale en psychische hoedanigheid van de drager. En deze nieuwe AI-techniek zou zelfs een psycholoog overbodig maken, zeggen ze.

Het gaat om een AI-model dat ‘polst’ of je wel of niet goed in je vel zit. Amerikaanse wetenschappers bedachten de nieuwe functie, die psychische veerkracht bij de gebruiker meet.

Mentale gesteldheid meten met smartwatch

Psychische veerkracht? Ja, oftewel, hoe ga je om met stressvolle situaties en hoe herpak je jezelf daarna. Meer psychische veerkracht blijkt gelinkt aan een lagere kans op overlijden door ziekte. Daarnaast zou je door meer psychische veerkracht beter om kunnen gaan met chronische ziektes.

En die veerkracht kan de nieuwe smartwatch straks dus meten. De huidige digitale klok verzamelt allerlei informatie over de fysieke toestand. Hoofdonderzoeker Robert Hirten vertelt in een persbericht van Mount Sinai School of Medicine dat zij voor het eerst onderzochten of ook psychische veerkracht gemeten kan worden met een digitaal horloge. Ook het wetenschappelijke platform Scientias schrijft over hun bevindingen.

Psychologische hulp via digitaal horloge

Hoewel we tegenwoordig bewust zijn dat mentale gezondheid een belangrijk onderdeel is van het menselijk functioneren, is de meetbaarheid ervan een andere tak van sport. Mede-onderzoeker Zahi Fayad legt uit dat psychologische hulp niet voor iedereen in de maatschappij toegankelijk is. En daarnaast zijn één-op-één vragenlijsten of diagnoses tijdrovend en arbeidsintensief, volgens de onderzoekers. „We hebben een betere manier nodig om in te schatten wie het meeste risico loopt op mentale problemen. Ook het monitoren van de impact van psychische interventies kan een stuk effectiever.”  Volgens hem biedt de smartwatch met nieuw AI-model daar de oplossing voor.

Kunstmatige intelligentie voor psychische aandoeningen

Maar hoe meet dat apparaat dat dan? 329 verpleegkundigen uit New York namen voor het onderzoek de proef op de som. De smartwatch meet namelijk de hartslag op allerlei verschillende momenten. Daarnaast vulden de verpleegkundigen vragenlijsten in over hun mentale veerkracht, optimisme en emotionele steun. Daarna werden de data van de smartwatch en de beantwoorde vragenlijsten vergeleken. En jawel, die data kwam aardig overeen.

Er volgen nog meer onderzoeken bij verschillende patiëntengroepen om de techniek verder te verfijnen. Maar de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de smartwatch straks lichamelijke en psychische aandoeningen kan signaleren. Kunstmatige intelligentie in combinatie met de gezondheidsdata van smartwatches gaat naar verwachting nog veel meer nieuwe verbanden vinden tussen de data en verschillende aandoeningen.

Vrees voor nieuwe AI-technieken

Overigens kwam gisteravond het nieuws naar buiten dat AI-pionier Geoffrey Hinton ontslag heeft genomen bij Google. De Brits-Canadese computerwetenschapper, die ook wel de ‘godfather van kunstmatige intelligentie’ wordt genoemd, waarschuwt voor de nieuwe AI-techniek. Tegenover The New York Times uitte hij zijn zorgen. Zo vreest hij dat het internet overspoeld raakt met AI-gegenereerd materiaal, zoals teksten, video’s of beelden. Maar wat daarvan is echt en wat niet? Daarnaast denkt hij ook dat sommige beroepen onder druk komen te staan door de opkomst van AI-technologie. Hij is bang dat deze computers slimmer worden dan de mens en vreest voor de snelle ontwikkeling. Eerder slaagde bijvoorbeeld deze chatbot voor universitaire examens.

Waarom je liever geen foto’s maakt met de ingebouwde Whatsapp-camerafunctie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.