Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 3 jun 2023
Leestijd: 11 minuten

Acteurs Mocro Maffia op straat nageroepen als Potlood, Adil en oké, ook als rapper ICE

De bekendste acteurs van hitserie Morco Maffia gaan in het dagelijks leven al lang niet meer over straat als Nasrdin Dchar, Walid Benmbarek of Khalid Alterch. Nee, zij worden enthousiast nageroepen met de namen van hun alterego’s, zoals Potlood, Adil en Tonnano. Al ligt het bij die laatste nét even anders.

Het nieuwe Mocro Maffia-seizoen, nummer 5, is nu op Videoland te zien. Metro sprak erover met één van de schrijvers en de baas van de vijfde reeks, Victor D. Ponten. Maar, in Eye Filmmuseum in Amsterdam, ook met drie acteurs: de genoemde Dchar, Benmbarek en Alterch. Waar veel toppersonages in Mocro Maffia het loodje legden, overleefden zij als Potlood, Adil en Tonnano tot hun grote genoegen seizoen 4.

Het vervolg van Mocro Maffia

Voor de kenners, en dat zijn er nogal wat: na vier seizoen Mocro Maffia met coke-kartel Romano (Mandela Wee Wee) en kartel Paus (Achmed Akkabi), is eerstgenoemde afgeknald door zijn vrouw (Charlie Chan Dagelet). Weg strijd? Vergeet het maar. Paus is vastberaden om te verdwijnen naar het buitenland en de organisatie in handen van zijn zus Samira (Zineb Fallouk) te laten. De rip van Tatta (Robert de Hoog) op zijn 2000 kilo cocaïne zet het hele plan echter op losse schroeven. En, het werkelijke leven komt weer angstvallig in zicht, met Taxi (Ilias Ojja) is er een kroongetuige in het spel. Het net begint zich van twee kanten om Paus, die in Spanje een gezichtsverandering wil ondergaan, te sluiten. Betekent dit na Romano het einde van het tijdperk Paus? Of weet Potlood zijn organisatie nog te redden?

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Nasrdin Dchar verbaast zich nog steeds

De man die de coke-boel eventueel moet redden, Potlood, is sinds het begin een rol van de zeer gewaardeerde Nasrdin Dchar. Hoe hard hij in Mocro Maffia ook is, zo vriendelijk is hij getooid met een zwart petje in het dagelijks leven en tegenover verslaggevers. Elk seizoen van de massaal bekeken serie praat Dchar er weer met de pers over, maar de acteur doet het graag. „Omdat er zoveel mensen kijken blijft dat praten leuk, dat sowieso.” Hij gaat meteen los: „Zelf denk ik elk seizoen weer… laten ze me nog in leven? Maar vooral: wat hebben de schrijvers nu weer bedacht, wat worden de verhaallijnen? Onze serie is fictief, maar dit soort verhalen zijn ook echt aan de hand, dat maakt Mocro Maffia dubbel.” Ik vind het bizar om te zien wat het met het publiek doet en verbaas me er nog steeds over wat voor ongelooflijke hit het is.”

Natuurlijk werd Dchar in 2011 geroemd om zijn speech toen hij een Gouden Kalf won als beste acteur in de film Rabat. „Ik ben Nederlander, ik ben trots op mijn Marokkaanse bloed, ik ben een moslim, en ik heb een fokking Gouden Kalf in mijn hand!” Inmiddels ligt de aandacht daar lang niet meer op, maar veel meer op zijn acteerprestatie als Potlood. Dchar daarover: „Mocro Maffia is niet gebonden aan één doelgroep, iedereen kijkt. Ik hoor op straat vaker ‘hé Potlood’, dan mijn eigen naam. Of in het buitenland ‘pencil’ of op z’n Frans ‘monsieur pencille’. Een paar weken geleden was ik in Marokko. Daar begon het op het vliegveld al, terwijl men in Marokko Videoland helemaal niet kan kijken. Bizar, de jongeren krijgen het daar via Telegram.”

Nasrdin Dchar Victor D. Ponten Mocro Maffia
Victor D. Ponten (r) met Mocro Maffia-acteur Nasrdin Dchar. Foto: Tim de Lang

Als Dchar zijn personage Potlood (ooit kamp Ramona, nu zit hij als het ware opgesloten in kartel Paus) op het moment van de start van Mocro Moffia 5 moet omschrijven, dan zegt hij: „Potlood is een man die eigenlijk maar op één ding uit is en dat is wraak. Maar ja… de situatie is dat het maar duurt en duurt. Hij zit nu bijna letterlijk aan Paus vast. Hij werkt ook voor hem, dus is eigenlijk terug bij af. De vraag in dit seizoen is: hoe werkt zich dat uit? Gaan ze dingen begraven, opnieuw beginnen en weer vrienden worden zoals vroeger?”

De zoveelste dode in Mocro Maffia

Had hij er mee kunnen leven als zijn personage het loodje al had gelegd? Dchar: „Moeilijke vraag… Ik had er natuurlijk wel mee kunnen leven, maar ik had het wel heel jammer gevonden. Ik ben blij dat Potlood er nog is. Volgens mij heeft hij nog wel een reis te maken.”

Videoland bracht eerder naar buiten dat Mocro Maffia 5 ‘nog heftiger, nog harder’ wordt. Kan de acteur dat in wat woorden vatten? „Ik had het gevoel dat voor dit seizoen de lat nog weer wat hoger lag. En daarbij heb ik óók het gevoel dat die lat wel gehaald wordt. Hardheid kan op allerlei niveaus zijn hè? Dat kan ook in relaties, in spel, in actie. Ik kan alleen zeggen: er gaan gekke dingen gebeuren…”

Victors bijzondere carrière, van Dom, Lomp en Famous tot Mocro Maffia

Hoewel de criminele personages als die heftige dingen realiseren, blijven zij wat Dchar betreft toch menselijk. „Ook mijn geval, Potlood. Je ziet allemaal mensen die op een bepaalde manier in die criminele wereld zijn terechtgekomen en willen overleven. Dat maakt dit project bijzonder.” Is hij inmiddels al eens bang dat er ooit klinkt dat het nieuwste seizoen van Mocro Maffia ‘een beetje tegenviel’? Nasrdin Dchar heeft een veelbetekenend glimlachje op zijn gezicht en zegt alleen maar: „Dat gaat dit seizoen niet gebeuren, echt niet.”

Walid Benmbarek Mocro Maffia
Walid Benmbarek voor zijn personage Adil. Foto: Tim de Lang

Cokehandelaar en hockeyvader

Nog zo’n bekende en kenmerkende Mocro Maffia-‘kop’ van eerste uur – en nog levend – is die van Walid Benmbarek als Adil. Metro sprak hem vorig jaar in heel andere hoedanigheid voor de succesfilm Marokkaanse Bruiloft. Ook viel hij een paar maanden geleden op in een mooie rol in de Videoland-serie Hockeyvaders.

„Ik word tegenwoordig regelmatig aangesproken op Hockeyvaders“, zegt de acteur. „Maar echt véél vaker als Adil. Mensen die ik niet heel goed ken, maar wel vaag, noemen me zelfs Adil. Dat is bijna standaard. Gek genoeg draai ik me bij ‘Adil’ altijd om. Dan denk ik meteen dat het om mij gaat, terwijl iemand anders best zo kan heten.”

Benmbareks personage Adil, kartel Romano, zit bij de start van de nieuwe reeks ondergedoken in een simpel flatje, ver weg van stapels flappen en blinkend goud. Zijn moeder, die hij heel wat verschuldigd is, speelt ook een belangrijke rol. „Hij is in het vierde seizoen ontsnapt, zonder dat hij er eigenlijk zelf van wist. Romano en de Turkse maffia hebben dat opgezet, maar ja, hij begon één van de Turkse dames leuk te vinden. Adil zit nu vast in Amsterdam, samen met Meltem (een rol van Sinem Kavus, red.). Vanaf daar gaat het verder. Gelukkig heb ik tot nu toe overleefd, dat hoop ik elke keer weer. Hoe dat nu is kan ik natuurlijk niet zeggen, maar ik kan wel melden dat je extreme veranderingen gaat zien. Er gaat meer gebeuren dan in alle andere Mocro Maffia-seizoenen. Het wordt een knaller die zelfs mij weer heeft verrast.”

Walid Benmbarek Mocro Maffia
Walid Benmbarek in gesprek met Metro. Foto: Tim de Lang

Zelf stunts doen en waarschuwing

Kijkers zien Adil in de eerste aflevering al vluchten, via de balkons van die flats. Deed Benmbarek dat zelf? Met een glimlach: „Ja! Ik heb mijn eigen stunts gedaan, als dat binnen de perken valt. Hockey moest ik ook leren en dat soort dingen vind ik het allerleukste en interessant om te doen.”

„Er is voor Mocro Maffia altijd druk”, zegt Walid Benmbarek. „Druk om het hoge niveau te behouden. Het mag niet eens op gelijk niveau blijven, want dan denkt de kijker ‘hmmm’. We moeten telkens een stapje meer doen. De kracht van de serie is dat dat elke keer ook lukt en dat de kijkers zo worden vastgehouden.” Het verhaal mag wat Benmbarek betreft wel enigszins tegen de werkelijkheid aan schuren. „De handel in drugs is wereldwijd, dus dat gaat soms vanzelf. Helaas worden in het werkelijke leven ook mensen op klaarlichte dag afgeknald.”

De acteur denkt dat Mocro Maffia daarmee ook een waarschuwing voor de jeugd is. „Dat hoop ik in elk geval. Volgens mij is Mocro Maffia nog eerder een waarschuwing dan vermaak. We willen de jeugd laten zien dat dit ‘geen leuk wereldje is’, dat je rijk wordt en chillend door het leven gaat. Wat we laten zien, zijn twee opties: of je gaat de bak in, of je gaat eraan. Meer keuze heb je niet.”

Khalid Alterch rapper ICE Mocro Maffia
Khalid Alterch, oftewel rapper ICE, in gesprek met Metro. Foto: Tim de Lang

Rapper Ice opvallend in Mocro Maffia

Tot slot hebben we nog de minst ervaren man voor de Metro-voicerecorder, op het gebied van acteren dan. Maar wat wordt die Khalid Alterch, nog beter bekend als rapper ICE, al een paar seizoenen lang gewaardeerd als Tonnano. Zijn personage (kartel Paus) zit in een lastige positie. In de extra film Mocro Maffia: Tatta kwam hij tijdens de eerder genoemde rip van 2000 kilo ‘waspoeder’ onlangs lijnrecht tegenover zijn mattie Tatta te staan. Nu verdenkt team Paus Tonnano ervan dat hij weleens met Tatta zou kunnen samenwerken. Lekker dan, in zo’n milieu.

Alterch is als rapper bijzonder succesvol, de miljoenen streams vliegen hem om de oren. Toch kwam hij in Mocro Maffia terecht, omdat hij bedenker Achmed Akkabi tegen het lijf liep. „Zes maanden later nam Achmed contact op, toen hij één van mijn video’s had gezien. Dat was volgens mij de druppel dat hij mij wilde uittesten. Gelukkig is dat gebeurd. Ik moet een babbelzieke Rotterdammer spelen, met de straattaal waarin ik zelf praat. Dus ja, dat doe je dan gewoon.” Bekenden vinden dat ICE niet acteert, maar dat hij in Mocro Maffia ‘gewoon zichzelf is’. „Volgens mij kan een acteur geen groter compliment krijgen. Voor mij geldt dat in elk geval wel, ik vind dat geweldig. Als ze mij als slechterik zien, dan hoop ik maar als een charmante slechterik.”

‘Vroeger wilde ik al acteur worden’

„In het echt ben ik best saai hoor”, zegt ‘Tonnano’ er meteen achteraan. „Ik neem niet zoveel risico in het leven en bereken zo’n beetje alles wat ik doe.” Voelt hij zich nu ook acteur naast zijn artiestenbestaan en zou hij ook in andere ‘dingen’ kunnen acteren? „Zeeeeeeker. Ik zal ook niet liegen, vroeger wilde ik altijd al acteur worden. Eerlijk is eerlijk. De eerste draaidagen waren best moeilijk. Ik had nog nooit met een script gewerkt, ik wist allemaal niet hoe dat ging. Negen takes voor een scène? Dat had ik nog nooit meegemaakt. Voor videoclips zijn het er hoogstens twee. Maar ik vind het leuk, dát vooral! Toen ik Mocro Maffia zag toen het uitkwam, dacht ik: nou… dat kan ik wel. Langzamerhand kreeg ik een grotere rol.”

Zou hij het door zijn avontuur jammer vinden als Tonnano zou worden afgeknald? „Nee joh, geen probleem. Geen probleem. Ik ben een film- en misdaadserie-fanaat, dat gebeurt. Misschien moeten sommige personages op hun hoogtepunt stoppen, want dat brengt heel veel drama. De afgelopen twee jaar ben ik al veel voor andere dingen gevraagd, maar tot nu toe heb ik daar niets mee gedaan.”

Toen Alterch nog niet in Mocro Maffia speelde, maar kijker was, genoot hij volop: „Voor Nederlandse begrippen dacht ik ‘wow, dik’. Terwijl ik eerst een beetje sceptisch was en bijvoorbeeld Marokkanen-persiflages vreesde. Maar nee, ik zag een grote misdaadserie met een groot budget. En telkens als ik nu het nieuwe script krijg, denk ik ‘ja, dit is keihard’.”

Op straat is hij nog steeds de rapper

Khalid Alterch heeft in tegenstelling tot Nasrdin Dchar en Walid Benmbarek op straat nog geen andere naam, in zijn geval Tonnano. Of eigenlijk wel, maar dat heeft alles te maken met zijn populariteit als artiest: „Op straat ben ik nog steeds ICE. Ik doe meer dan in een serie spelen hè?”

Dat blijkt als hij na het gesprek met Metro de interviewruimte wil verlaten. Een grote horde basisschoolleerlingen die het Eye Filmmuseum bezoekt, heeft in de smiezen gekregen dat rapper ICE in da house is. Als Alterch de deur opent gaat een gegil op dat het Amsterdamse IJ buiten doet kabbelen. Snel doet de muzikant en acteur de deur weer dicht, maar hij moet er bij poging twee toch aan geloven. Weer dat gegil, maar de toegejuichte Rotterdammer neemt rustig de tijd voor de kleine fans. „Ik was mijn hand nooit meer”, zegt een jongetje met gelukzalige blik in zijn ogen even later.

De komende vrijdagen verschijnt er telkens een nieuwe aflevering van Mocro Maffia op Videoland.

The Boogeyman van Stephen King: de angst van een jong kind als een monster in je huis zit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.