Julia Osendarp
Julia Osendarp Opvoeding 24 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Onze 21-jarige zoon blijft afhankelijk van ons’

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Metro deelt iedere week het dilemma van een lezer. Deze week Alex (58), wiens zoon afhankelijk blijft van hem en zijn vrouw.

„Onze zoon is 21 jaar. En we houden natuurlijk zielsveel van hem. Maar het is nogal een karakter en wellicht hebben we hem ook te veel verwend.

Na zijn middelbare school zag hij het niet zitten om te studeren. Dat vonden zijn moeder en ik geen probleem, maar daarna is hij in een soort lakse en luie modus terecht gekomen, waar we hem niet uitkrijgen.

Hij heeft nooit echt gewerkt. We ondersteunden hem gedurende zijn middelbare school tijd financieel, omdat hij genoeg tijd kwijt was aan school en sport. Maar nadat hij geslaagd was, vonden we wel dat hij iets om handen moest hebben. Maar daar lijkt hij zelf weinig gehoor aan te geven.

Zoon blijft afhankelijk

Zijn leven bestaat voornamelijk uit uitslapen, gamen en hangen met zijn vrienden. Hij heeft werkelijk nergens zin in. Hij heeft geen school, sport niet meer en werkt dus niet. En dat betekent dat hij het grootste deel van de tijd op zijn kamer is of bij zijn vrienden rondhangt.

Het is er allemaal een beetje ingeslopen. Hij zat aan het einde van zijn middelbare schoolperiode niet al te best in zijn vel en we vonden het vooral belangrijk dat hij zijn examens zou halen. ‘Leg hem niet te veel druk op’, dacht mijn vrouw. Maar ik heb inmiddels het idee dat hij werkelijk overal met de pet naar gooit.

21-jarige heeft geen motivatie

Hij heeft een paar sollicitatiepogingen gedaan bij bijbaantjes, maar zonder enig succes. Studeren heeft volgens hem toch geen enkele zin en hij leeft van een vast bedrag dat wij hem nog geven. Dat is niet veel, maar omdat hij nog bij ons woont en sober kan leven, redt hij het ermee

Ik ben regelmatig boos op hem, zijn moeder ook en we proberen ultimatums te stellen en hem te motiveren. Ook hebben we al heel veel gesprekken hierover met hem gevoerd. Maar hij wil gewoon niet. En om hem aan zijn lot over te laten, voelt voor ons als ouders niet goed.

Dilemma: hoe ga je om met een lakse zoon?

Hoe doen andere ouders dit? Met een zoon of dochter die nergens zin in heeft en weigert te werken of naar school te gaan. We houden van hem en zien dat hij met zichzelf in de knoop zit. Maar 21 jaar is toch een leeftijd dat je in ieder geval iets moet bijverdienen of moet ondernemen? We zijn in een heus dilemma beland en weten niet meer hoe we dit moeten aanpakken. Hebben andere ouders tips hoe je een ongemotiveerd kind toch aanmoedigt iets nuttigs te gaan doen? Zonder hem al te hard te moeten behandelen?”

Wat vind jij dat Alex moet doen? Reageer op onze Facebook-pagina of via Instagram! De reacties worden dan volgende week gepubliceerd.

Vorige week

Vorige week gaven Metro-lezers advies over het dilemma van Jasmijn (31), die verliefd is op een veel oudere man.

„Als jullie zoveel van elkaar houden, dan moet je er gewoon voor gaan. Ik was 18 toen ik verliefd werd op een vrouw die 25 jaar ouder was en dat is altijd goed gegaan tot ze vorig jaar plotseling overleed. We zijn 43 jaar samen geweest. De omgeving blijft er altijd moeite mee hebben. En dan is een oudere man meer geaccepteerd dan een oudere vrouw”, schrijft Joris.

Regine: „Als jullie maar gelukkig zijn samen. Leeftijd is maar een getal.”

„Echte liefde is super fijn! Maar besef wel dat je voor hem zal moeten zorgen! Mijn moeder is getrouwd met een veel oudere man. Zij heeft de afgelopen 15 jaar zeer intensief voor hem gezorgd zodat hij niet naar een verzorgingstehuis hoefde te gaan. Dat is heel erg intensief. Ik ben trots op haar dat zij dit heeft gedaan! Maar ik heb gezien hoe haar eigen kwaliteit van leven hieronder heeft geleden”, laat Pixie weten.

  Ook jouw dilemma delen? Meld je aan!

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor Geld & Carrière-redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

  Mariëlle ontsnapte aan de kruisboogschutter die twee mensen doodstak: ‘Afschuwelijk geschreeuw’

  Zon, regen, lekker temperatuurtje? Dit wordt het weer op Koningsdag (en tijdens de Koningsspelen)

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Het beste van Metro in je inbox 🌐

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

  Reacties