Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Dossier 15 okt 2017 / 22:36 uur

Dit zijn de stilste plekken van Nederland

We hebben allemaal behoefte aan rust zo nu en dan. En toch blijkt uit de Metro-enquête over rust en stilte dat 17 procent ‘echt nooit’ in de natuur is te vinden. Zij weten niet wat ze missen. Meer dan de helft (51 procent) zoekt een paar keer in de maand een rustig plekje buiten de bebouwde kom op, terwijl 17 procent een paar in de week de bossen, de zee, de heide of een ander plekje opzoekt om tot rust te komen. Voor deze natuurliefhebbers stelden we samen met Natuurmonumenten een mooie route samen.

Oostpunt van Schiermonnikoog

Op ruim 200 kilometer en een goede tweeënhalf uur rijden van Amsterdam bevindt zich één van de wildste plekken van Nederland. Het Waddeneiland Schiermonnikoog is gevormd door sterke zeestromen, straffe winden en stuivend zand. De natuur vaart er wel bij als wind, water, zand en zout hun gang gaan. Zulke plekken zijn er niet veel in Nederland: dieren en planten vinden hun eigen plek in het gebied. Hoe langer je loopt, hoe stiller het wordt. Bewonder de bloemen in de duinen, voel de wind in je haar, hoor de vogels op de kwelder, proef de zilte smaak van zeekraal en ruik de modder op het wad. Sinds 1989 is Schiermonnikoog een Nationaal Park. Het hele Waddengebied is in 2009 door UNESCO erkend als werelderfgoed.

Dollard

Als je toch op Schiermonnikoog bent, maak daarna dan ook een stop bij de Dollard, een eenzame zee-arm in het Groningse waddengebied. Ideaal voor liefhebbers van lege landschappen, weidse vergezichten en afgelegen vogelkijkhutten. Bij Pogum-Dyksterhusen bevindt zich een verlaten boorplatform, bereikbaar via een kilometer lange dijk. Hier werden in 1964 proefboringen naar aardgas uitgevoerd. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de gehele Dollard. Op de grens met Duitsland bij Nieuw Statenzijl staat een uitkijkhut, de ‘Kiekkaaste’, die het hele slikkengebied overziet. In de Dollard leven ongeveer 160 zeehonden. De meeste zie je bij de Punt van Reide waar ook een observatiehut staat.

Dwingelderveld

Van de Dollard zakken we af richting Drenthe waar het Nationaal Park Dwingelderveld ligt, het grootste natte heidegebied in West-Europa, waar natte slenken en droge zandruggen elkaar afwisselen. Schapen, koeien en Schotse hooglanders voorkomen dat de heide in een bos verandert. Op het Dwingelderveld groeien op sommige plaatsen, zoals in het Lheebroekerzand, honderden jeneverbesstruiken. Het is de laatste plek in Nederland waar de zeldzame veenvlinders nog voorkomen. Eén van de speciale charmes van de Dwingeloose heide is het grote aantal vennen: ruim veertig. Veel daarvan, de zogenaamde pingo-ruïnes, zijn ontstaan in de ijstijd. Deze zijn te herkennen door hun opvallend ronde vorm. Dwingelderveld is een officieel stiltegebied, ver weg van de A28. Een zacht glooiend landschap waar je urenlang kunt dwalen.

Egheria

We gaan verder zuidwaarts richting Egheria, een heuvelachtig hoevenlandschap op en rond de Tankenberg bij Oldenzaal, met 85 meter het hoogste punt van Overijssel. Op heldere dagen kun je Duitsland zien liggen en heb je een mooi uitzicht op de kabbelende beekjes, weilanden, bosjes, houtwallen en oude boerderijen. De vele wandel- en fietspaden leiden je naar bijzondere verstilde plekjes, zoals de koepel op de Tankenberg. De Tankenberg is onderdeel van de Oldenzaalse stuwwal en op Egheria ontspringen vijf beken. Dankzij het bronwater en de unieke samenstelling van de bodem komen hier bijzondere planten voor, zoals de dotterbloem, goudveil en boswederik. In de bossen van Egheria leven vossen, reeën, roofvogels en spechten. In de poelen leven volop kikkers, padden en salamanders, waaronder de zeldzame kamsalamander. In het voorjaar kun je ze horen kwaken.

Planken Wambuis

Tijd om terug te gaan naar Amsterdam, maar dan wel via Planken Wambuis, een natuurgebied op de Veluwe dat grotendeels is begroeid met bos en heide. Een deel bestaat nog uit open stuifzand. Het Oude Hout is een zeldzaam oud Veluws eikenhakbos. In het gebied liggen verder oude landbouwgronden, enkele grafheuvels en kasteel Rosendael. Tijdens je wandeling zie je misschien reeën, herten of zwijnen. Maar dan moet je wel ’s morgens in de vroegte gaan. En als je eens een keer een specht in het echt wil horen dan is Planken Wambuis de juiste plek. Er komen vijf soorten spechten voor in de bossen: de zwarte specht, groene specht, grote en kleine bonte specht en de draaihals. Vanaf uitkijkpunt Valenberg heb je een prachtig uitzicht op het heidedal met uitzicht op Kootwijk, Otterlo en Arnhem.

OVER METRO DOSSIER

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega’s. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal: rust en stilte. We vinden het allemaal belangrijk om regelmatig rust te nemen, maar we doen het lang niet allemaal. Waarom is dat? En welke gevolgen heeft het? Lees meer in ons dossier van deze week:

Lees ook: Guido wordt woedend als hij gesmak hoort
Lees ook: Rust op social media = onrust in je hoofd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de stilste plekken van Nederland
Sluiten