Merel Driessen
Merel Driessen Dossier 12 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Trouwen: ‘Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven’

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk – of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.

Toch is er wel een gemiddeld bedrag waar ieder bruidspaar rekening mee moet houden: „Het ligt er aan hoeveel gasten je hebt uitgenodigd, maar je hoeft niks geks te doen of je komt al aan de twintigduizend euro. Dan heb je ook het gemiddeld aantal gasten. In Nederland hebben bruidsparen rond de dertig tot veertig daggasten en rond de honderd avondgasten.” Ter Huurne legt uit dat het eten, drinken en de locatie maximaal vijftig procent (maar het liefst veertig) van het budget moet zijn. „Voor daggasten reken je zo’n honderd euro per persoon, daar zit het eten en drinken bij in. Voor een avondgast reken je rond de veertig euro.” Aan de telefoon maakt de weddingplanner even snel een rekensommetje: „Je betaalt zo’n 3000 euro voor de daggasten en 2800 euro voor de avondgasten. Dan heb je nog de locatiekosten: die zijn rond de 1750 euro. Alles bij elkaar kost dat dan iets meer dan 7500 euro.”

Vivian ter Huurne is weddingplanner. / Foto: Bruidbeeld

Een trouwjurk van Swarovski-stenen

Maar met alleen gasten en de locatie ben je er nog niet. Een prachtige trouwjurk- en pak kunnen natuurlijk niet ontbreken. „Je hebt jurken van 500 euro, maar ook van twee ton. Ik had ooit eens een bruid die verliefd was geworden op een trouwjurk volledig bezet met Swarovski-kristal. De prijzen van deze designer jurken starten bij 200.000 euro. Maar het kan ook zomaar zijn dat je een mooie witte jurk op bijvoorbeeld Zalando hebt gezien.” Volgens ThePerfectWedding.nl heb je een „simpele bruidsjurk” vanaf ongeveer 500 euro. Maar wil je een trouwjurk van een „erkend merk” dan ben je tussen de 1500 en 2500 euro kwijt.

Ook niet onbelangrijk om te vergeten, zijn de trouwringen. Wil je het echt lowbudget houden, dan kan je ervoor kiezen om helemaal geen ringen te doen. Maar wat is trouwen zonder trouwringen? Ook hier hangt de prijs van verschillende factoren af. Trouwringen van staal zijn een goedkope oplossing, maar het materiaal wat het meest wordt gebruikt is witgoud. Dat materiaal is dan ook duurder dan zilver of staal. Volgens Toptrouwen besteden Nederlandse bruidsparen gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen.

Geen kosten

Zoals eerder gezegd kun je bij sommige gemeentes op bepaalde momenten gratis trouwen. Maar in de meeste gevallen staan er kosten tegenover. Ook dat hangt af van de locatie en de dag. De prijzen beginnen rond de 160 euro en kunnen oplopen tot ruim 1600 euro.

„In principe is er geen minimumprijs voor een bruiloft, maar je hoeft niet gek te doen om 10 à 15 duizend euro uit geven. En dan moet je echt concessies doen”, vertelt Ter Huurne. Bij een bruiloft komen dus een hoop kosten kijken. Het is slim om voordat je een budget samenstelt, eerst samen te bepalen waar jullie prioriteiten liggen: geef je tonnen uit aan een bijzondere trouwjurk of kijk je toch maar even op Zalando?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.