Iris Hermans
Iris Hermans Dossier 12 sep 2018
Leestijd: 5 minuten

Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap

Je hebt huwelijken en je hebt huwelijken, maar over het algemeen kun je wel stellen dat voor huwelijken tussen twee personen van hetzelfde geslacht -gayhuwelijken voor het gemak- echt alles uit de kast wordt gehaald om er een onvergetelijke dag van te maken. Zo ook tijdens het huwelijk van Siep de Haan en Peter Kramer, getuige de foto’s (967 stuks) en de verhalen van Siep (still counting), die op een regenachtige dag terugblikt op hun zonovergoten huwelijksdag van afgelopen 14 juli. Niet geheel toevallig de Franse feestdag waar vrijheid, gelijkheid en broederschap al sinds 1789 centraal staat. Een feestdag werd het ook in het Twentse De Lutte, waar op landgoed De Wilmersberg waar ze al jaren met veel plezier komen, het huwelijk plaatsvond.

‘Lawine aan liefde’

Een spetterende opening wilde hij, een knallend einde wilde hij, en zo geschiede. Door een geheime gang door de kelders van De Wilmersberg, ,,die Amerikaanse vicepresident van dat klimaat liep er ook ooit doorheen” kwamen ze uit ‘in de bossage’, van waaruit ze zo de grote tuin inliepen waar hun 150 gasten klaar zaten. En gingen staan. Een ‘fenomenale entree’, ,,ik kreeg meteen tranen in m’n ogen, het was een lawine aan liefde.” Bij ‘Agnes van Medusa’s World’ hadden ze ‘poppetjes’ als openingsact besteld en dat Agnes houdt van groots uitpakken, bleek wel toen Siep de engelen zag die met hen in een van tevoren ingestudeerde choreografie naar ‘het altaar’ liepen. ,,Ik had niet verwacht dat ze zó groot zouden zijn!” Zingende B.A.B.S en goede vriendin Sikina Pinchetti maakte hen tot man en man en wie het eerst ja zei? Hij schudt z’n hoofd, ,,ik zou het echt niet meer weten, er gebeurt zoveel op zo’n dag.”

Wijntje?

,,Wil je trouwens een wijntje? Ik heb een heerlijke witte, bijna net zo lekker als die van ons huwelijk.” We zitten in de mooie keuken van de newly weds in hun appartement aan het Amsterdamse IJ waar Siep een en ander heeft uitgestald. Om ons heen een verzameling foto’s, beider witte kostuums aan een hanger, de taartpoppetjes op de vensterbank.

Visagist

Het was bloedheet die dag, vertelt Siep terwijl hij twee glazen inschenkt en de regen tegen het raam tikt. Hij laat een foto zien waarop als je goed kijkt, twee ventilatoren en een emmertje ijs in het trouwprieeltje staan (draaiboekpunt 398), waardoor klotsende oksels en parelende zweetvoorhoofden uitbleven en de foundation goed bleef zitten. Want ja, ze waren van tevoren even bij de visagist geweest, knipoogt vrolijke frans Siep.

Cadeautje: Gay Pride

Let us entertain you… / Marieke Dijkhof

Het stel kent elkaar al 35 jaar, nadat het zeker voor Siep liefde op het eerste gezicht was in een studentencafé in Groningen. ,,Ik ging meteen met hem mee en ben nooit meer weggegaan.” Ze verhuisden naar Amsterdam waar ze in de jaren negentig de eerste Gay Pride organiseerden, iets wat ze ruim tien jaar hebben gedaan. ‘Een cadeautje voor de stad’, zoals ook hun eigen huwelijk een cadeautje was, met de hele dag door verrassingen voor de gasten. De dag en avond zelf was in modules ingericht, waardoor iedereen in beweging bleef. Champagne op de ene plek, The Voice winnaar Jim van der Zee en een cellist op een andere, presentatieduo Lady Charity, een hapje hier, nog even een drankje in het weiland daar, een dessert live gemaakt door tien koks in blacktie, een optreden van de Dutch Diva’s, et cetera. ,,Het gaf continu energie, we wilden dat de focus niet steeds op ons lag.”

Knappe violist Niek Baar raakte een gevoelige snaar bij het echtpaar / Marieke Dijkhof

Oops…

Door de hitte zijn er wel vier mensen flauwgevallen (en weer opgestaan), maar verder is alles perfect verlopen. Al waren ze zelf nog bijna te laat voor hun eigen huwelijk, door een fietstocht van tevoren. ,,Twente is zo mooi dat we er bijna in verdwaalden.” En de vuurwerkshow werd vanwege het weer een lasershow.

,,Zal ik trouwens nog even bijschenken?”

De huwelijksreis ging naar Mauritius, een land waar Siep nog wel even wat zenuwen voor had… ,,Het bleek in de top 72 landen te staan waar homoseksualiteit is verboden!” Hij wilde het nog cancelen voor een tripje ‘naar Emmen ofzo’. Doen alsof ze vrienden waren, was geen optie. ,,Ze zouden dat toch nooit hebben geloofd als ze mij zouden zien”, glimlacht hij, ,,en Peter had al de Honeymoonsuite geboekt.” Het is allemaal goed gegaan, ,,er lagen zelfs rozenblaadjes op het bed.”

‘Zo kil’

Geen van beiden is op z’n knieën gegaan, antwoordt Siep op de vraag wie wie heeft gevraagd. Een afspraak bij de notaris om het testament door te nemen, bleek de huwelijkstrigger. ,,Ik zag boven het document het woordje ‘ongehuwd’ staan en vond dat zó kil.” Siep gruwelt er nog van. ,,En toen besloten we om ervoor te gaan.”

Of hij denkt dat een gayhuwelijk anders is dan de huwelijken tussen man en vrouw? Hij denkt van wel. ,,De een noemt het misschien over the top, maar ik heb het gevoel dat het meer uitbundiger mag zijn.” Maar in de basis is het natuurlijk exact hetzelfde, zo besluit hij. ,,Je wil de rest van je leven met elkaar doorbrengen, en dat mag gevierd worden, en iedereen doet dat op z’n eigen manier.” Nog een laatste blik op de foto’s en vooruit nog een wijntje en oké, nog een anekdote en het staat als een paal boven water: hun huwelijk was inderdaad hysterisch mooi.

En hij zei… Ja! / Marieke Dijkhof

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.