Merel Driessen
Merel Driessen Dossier 12 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

Bas is bruidsfotograaf: ‘Mijn lens mag niets missen’

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo’n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.

„Het was super, super tof!”, vertelt hij, nog steeds even enthousiast als toen, aan de telefoon. „Maar ook heel moeilijk. Je moet alle facetten van zo’n dag fotograferen en je hebt geen tijd om stil te staan.” Na één bruiloft te hebben gefotografeerd, kwam er een tweede stel naar hem toe. Ook deze bruiloft was een succes en Bas besloot om op een beurs te gaan staan. „Ik stond daar met mijn grote mond en twee demoalbums van de enige bruiloften die ik ooit gefotografeerd had. Mensen vroegen aan me waarom ik maar twee albums had en ik zei dat meer dan dat niet nodig was om hen te kunnen fotograferen. Ik heb daar één middag gestaan en opeens had ik er zes bruiloften bij.”

De tekst loopt door onder de foto.

„Tijdens de fotoshoot van dit bruidspaar liepen we door een verlaten en vervallen gebouw, waar een zonnestraal naar binnen viel. Als ik zoiets zie dan ben ik daardoor gevangen en krijg ik zo’n Rembrandt-momentje.” / Foto: Bas Driessen

‘Onze bruidsparen willen het net anders’

In tien jaar tijd groeide Bas uit tot een erkende fulltime bruidsfotograaf. Hij won verschillende awards in het vak en bezocht bruiloften in onder andere Italië en de Dominicaanse Republiek. Inmiddels werkt ook zijn vrouw in het bedrijf. „We zoeken een bepaald type bruidsparen. Ze nemen hun bruiloft een tikkeltje serieuzer en willen het net iets anders. De ene keer is dat een bruiloft die bijna een ton kost, en de andere keer is het juist heel intiem en klein.” Hij vertelt over een bruiloft met een grote vuurwerkshow van wel zevenduizend euro, maar ook over een heel kleine bruiloft waar maar 25 gasten waren. „Dat voelde alsof we op een klein eilandje zaten.”

Wanneer de bruidsfotograaf op de grote dag bij het bruidspaar aankomt, begint hij direct met fotograferen. „Ze zijn gespannen, onzeker en opgelaten. Terwijl ik ze fotografeer, probeer ik ze te ontspannen door veel met ze te praten. Ik doe eigenlijk alsof ik een gast ben, dan is de camera niet erg.” Bas vertelt dat hij die houding niet alleen heeft bij het bruidspaar, maar ook bij hun vrienden en familie. Zo komt hij heel dichtbij. „Als ik aan het eind van de dag de vraag krijg ik of een vriend van de familie ben, dan weet ik dat ik het heel goed gedaan heb.”

De tekst loopt door onder de foto. 

„Deze bruiloft was tot in de puntjes geregeld en het was een perfecte dag. Dan haal je het best in jezelf omhoog en dat is wat er soms ook letterlijk gebeurd. ‘Up you go!’ zei ik tegen de bruid!” / Foto: Bas Driessen

Niets missen

Bas probeert zó in het gezelschap op te gaan dat het bruidspaar en de gasten hem niet als fotograaf zien. Tegelijkertijd zit hij er met zijn neus bovenop en mag zijn lens niets missen. „Ik wil het bruidspaar vastleggen zoals ze zichzelf voelen. En dan eigenlijk nog een trede daarboven. Hun emoties moeten duidelijk te zien zijn op de foto, zodat ze na tien jaar nog steeds dezelfde emotie voelen wanneer ze weer naar de foto kijken.”

Volg @Metrolifestyle_NL op Instagram voor jouw dagelijkse portie travel, beauty, lifestyle, food en mode.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.