Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 15 okt 2017 / 07:04 uur

Harvey Weinstein uit Oscar-academy gezet

Harvey Weinstein (65) is per direct uit de organisatie achter de Oscar-filmprijzen gezet. Dat heeft de raad van bestuur van de Academy of Motion Pictures and Sciences zaterdag besloten op een spoedbijeenkomst. De Amerikaanse filmproducent wordt door tientallen vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie of verkrachting.

Verklaring

„Wij doen dit niet alleen om afstand te nemen van iemand die het respect van zijn collega’s niet verdient, maar ook om een boodschap af te geven dat het tijdperk van opzettelijke onwetendheid op het gebied van seksueel roofdierengedrag en intimidatie op de werkplek in onze bedrijfstak voorbij is”, vertelt de organisatie in een verklaring.

Verhaal jarenlang buiten de media

Weinstein was lange tijd een icoon in Hollywood en producent van meerdere films die Oscars in de wacht sleepten. Sinds deze week kwam hij echter onder vuur, nadat tientallen vrouwen hem beschuldigden van verkrachting en seksuele intimidatie. Onder meer Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Judith Godrèche en Katherine Kendall deden openhartig hun verhaal in de NYT. Hieruit bleek dat de machtige Hollywood-producer jarenlang vrouwen kon aanraden en intimideren.

Harvey Weinstein niet langer in Oscar-academy
Gwyneth Paltrow. Foto: Getty Images

Al deze actrices hielden hun verhaal jarenlang buiten de media, omdat Weinstein veel invloed heeft in Hollywood. Filmster Gwyneth Paltrow vertelde dat Weinstein haar op haar 22e een droombaan aanbood: de hoofdrol in de film Emma. Voor de opnames begonnen, vroeg hij haar om naar zijn hotelkamer te komen voor een werkbespreking. Maar toen ze daar aankwam, betastte hij haar. „Ik werkte voor deze man en was doodbang. Vervolgens werd verwacht dat ik mijn mond dicht zou houden.” Dat deed ze, bang om haar rol in ‘Emma’ te verliezen.

Vergelijkbare verhalen

En Paltrow is niet de enige. Alle vrouwen beschrijven een soortgelijk scenario: aan het begin van hun carrière worden ze uitgenodigd voor een auditie of werkbespreking. Vervolgens raakte hij vrouwen ongepast aan, vroeg hij hen een massage te geven, deed hij zijn kleren uit en bood hij hen acteerwerk aan in ruil voor seks.

Volgens Amerikaanse media is het nog maar een keer eerder voorgekomen dat iemand uit de Oscar-academy is gezet. Dat was in 2004, toen Carmine Caridi (The Godfather II en III) eruit werd gezet, omdat hij illegaal films had gekopieerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Harvey Weinstein uit Oscar-academy gezet
Sluiten