Iris Hermans
Iris Hermans Dossier 12 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

Ja, ik wil… Een weddingplanner!

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan

De levende flamingo’s bleken toch wel een dingetje, maar verder moet ze het antwoord schuldig blijven op de vraag wat een mission impossible was. Dat thema heeft ze trouwens nog nooit gedaan, wel James Bond, inclusief roulettetafel en shaken-not-stirred-cocktails.

Door een trouwringetje

Weddingplanner Wiesje Hallwas ziet eruit om door een trouwringetje te halen. Mooi gebit, tot in de haarpuntjes verzorgd en een stralende glimlach. Het perfecte visitekaartje voor haar vak, dat begin deze eeuw is overgewaaid uit Amerika. In haar vorige werkleven zat ze in de verpleging, totdat het ruim tien jaar geleden begon te kriebelen. Haar man, met wie ze dit jaar 25 jaar is getrouwd („ik denk dat ik nog wel een feestje ga organiseren”), liet haar op een goede dag een artikel lezen over weddingplanners uit Amerika. „Ik organiseerde altijd al themafeesten, vond het heerlijk om mensen een mooie avond te laten beleven en ik wist toen meteen: ja, ik word weddingplanner!”

BruidBeeld

Exclusief

Intussen heeft ze een groot netwerk om zich heen verzameld, van podiumopbouwer tot bloemist en voor elk huwelijk stelt ze een weddingteam samen, waarna ze er met z’n allen tegenaan gaan. Een gemiddeld huwelijk kost minimaal 15.000 euro, aan de huwelijken die zij organiseert hangt een wat groter prijskaartje, verklapt ze. De happy few vindt ze niet zo leuk klinken, maar daar doet ze het wel voor en een blik op haar website en de exclusiviteit en originaliteit straalt er vanaf. Van winterse kerkhuwelijken waarbij de Vondelkerk helemaal werd omgebouwd tot een huwelijk waar de ochtend erna Fajah Lourens als verrassing een antikaterworkout kwam geven. En voor Royston en Daisy Drenthe was er de ceremonie in geboorteplaats Rotterdam en de afterparty drie dagen later in de tuin van hun nieuwe huis in Madrid. Ze zijn nu gescheiden, maar aan het huwelijk heeft het zeker niet gelegen, knipoogt ze, „het was prachtig.”

Best een aardige trouwlocatie… / BruidBeeld

Ja-woord op strand

Natuurlijk gaat soms wat mis, al moet ze wel even nadenken over wat precies. Een goede voorbereiding is tenslotte haar middle name, „maar het is weleens gebeurd dat de bruidstaart op een verkeerd adres werd afgeleverd.” Precies op tijd kwam de trouwlekkernij binnen, „de leverancier ging via de achterdeur naar buiten!” Tijdens het huwelijk van Caroline Tensen zat het weer niet echt mee en dat terwijl ze zo graag op het strand van Vlieland wilde trouwen. Het had wat voeten in het zand, maar dankzij een grote tent en jeeps die de gasten van de duinen naar de ceremonie brachten („was nog een gave wilde rit ook!”) kon het ja-woord beginnen.

Los los los

Het hoofd koel houden doet ze onder alle (weers)omstandigheden en wat een weddingplanner verder in huis moet hebben? Organisatorisch vermogen, een goed netwerk, een stuk of wat mooie cocktailjurkjes (of -pakken) en een glimlach van entree tot eind, want jij bent het die iedereen verwelkomt en weer gedag zegt: „Ik wil dat de gasten met een heel fijn gevoel naar huis gaan.” Zelf gaat ze met een voldaan gevoel huiswaarts als het huwelijkspaar ‘echt alles heeft kunnen loslaten’. En daarvoor ’rent’ ze maar wat graag 95 procent van de tijd van de dag, wisselt ze meermaals per dag van schoenen -tijdens opbouw laag, als de gasten komen hoog – en doet ze zowel het licht aan als dat ze de laatste kaars uitblaast.

BruidBeeld

Naborrel

De energieke huwelijksorganisator – al klinkt het in het Engels net wat beter – heeft veel collega’s door het hele land. Concurrenten noemt ze ze niet, „iedereen doet het zo op z’n eigen manier”, ook omdat zij zich weet te onderscheiden door echt alles van A tot Z en RSVP, want dat houdt ze ook secuur bij, te organiseren. Gelukkig nooit een Cabau-Sneijdertje achteraf, want in tegenstelling tot hun weddingplanner, heeft Wiesje nog nooit boze newly weds met een te hoog uitgevallen factuur op de stoep gehad. „Ik communiceer alles altijd heel goed vooraf.” Sterker nog: na een week of zes gaat ze nog even ‘een wijntje’ bij ze drinken „en proosten we na.”

Wiesje voor haar kantoor in Haarlem (haar hoofdkantoor zit in Barendrecht)

Ook als gast

Nee, ze zucht niet ‘niet weer één…’ als ze zelf een huwelijksuitnodiging op de mat krijgt, vertelt ze tot slot. Ze vindt het juist leuk om naar huwelijken als gast te gaan, al kan ze het niet laten om beroepsgedeformeerd naar alles te kijken en ook soms te denken ‘dit had ik toch anders gedaan…’ Tja, je bent weddingplanner of niet!"

Volg @Metrolifestyle_NL op Instagram voor jouw dagelijkse portie travel, beauty, lifestyle, food en mode.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.