Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 3 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Brandweerman bij Renze over vuurwerkverbod: ‘Hoeveel moeten hulpverleners nog accepteren?’

Wij Nederlanders houden er maar wát veel van: lekker knallen met oud en nieuw. Knallen op feestjes, tuurlijk, maar nog veel meer knallen met vuurwerk. In bijna elk huishouden is wel een vuurpijl(tje) te vinden. Maar het gaat jaar op jaar vaak ook ‘goed’ mis. Is het nu écht tijd voor een landelijk vuurwerkverbod? Renze Klamer bespreekt het in zijn talkshow Renze.

Discussies over wel of geen vuurwerkverbod zijn al langer gaande in ons land. Steeds meer gemeenten zijn voor een landelijk vuurwerkverbod, maar willen niet zelf eigen regels instellen. Een landelijk verbod zou makkelijker te handhaven zijn, en voorkomen dat mensen naar een andere gemeenten gaan voor (het afsteken van) vuurwerk.

Eind 2021 ging het bij talkshow Op1 ook over een vuurwerkverbod. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, werd toen ‘een dikke bal gehakt’ genoemd.

Brandweerman: ‘Hoe ver moeten wij nog gaan?’

Nu was het de beurt aan andere spelers om er een plasje over te doen. Bij Renze Klamer schoof brandweerman Lex aan, die samen met zijn ploeg slachtoffer werd van vuurwerk. Ook politiechef Frank Paauw was aanwezig, hij pleit voor een vuurwerkverbod. Wat hulpdiensten tijdens de jaarwisseling overkomt, noemt Klamer „stank voor dank in het kwadraat”. Vooral brandweerlieden zijn namelijk vaak vrijwillig bezig om het land te helpen, maar worden dan specifiek opgezocht door bepaalde mensen met vuurwerk. „Precies”, reageert brandweerman Lex. „Het is een roeping, brandweer, politie, ambulance, we doen het graag. Maar op deze manier wordt het voor ons ook niet leuk meer. We accepteren al heel veel, wat best raar is. Een bepaalde mate van geweld tegen hulpverleners is geaccepteerd, maar hoe ver moeten wij nog gaan?”

Klamer richt zich tot politiechef Paauw en noemt op dat veel mensen na het verhaal van Lex wel zullen denken ‘dit moet niet kunnen’. „Maar als je richting een vuurwerkverbod gaat, zijn er toch een hoop mensen die het bijvoorbeeld, zoals de BBB, een gedragsprobleem in plaats van een vuurwerkprobleem noemen. Wat denk je dan?”, wil de presentator van de politiechef weten. „Die tijden, dat we allemaal van dit soort verklaringen kregen, dat begint wel een beetje slappe thee te worden”, begint Paauw. „Natuurlijk moet het gedrag veranderen, de cultuur moet veranderen. Het feit is dat er achter iedere hulpverlener een mens zit. Geweld tegen hulpverleners gaat het hele jaar door.”

Paauw noemt dat cultuurveranderingen niet van de ene op de andere dag plaatsvinden. Daar heb je volgens hem „een soort hefboom” voor nodig. „Ik denk dat als je kijkt naar de ellende die er op straat is, en vooral toch door vuurwerk, dat is de grote aanjager daarvan, om daar eens de discussie over te starten.”

Vuurwerkverbod besproken bij Renze

Volgens Gijs Rademaker, opiniepeiler en journalist, is er al jaren een meerderheid onder het volk voor een vuurwerkverbod. „Ik peil dit al tien jaar en 55 tot 65 procent van de mensen in het land is altijd vóór een vuurwerkverbod.” Die mensen zitten volgens hem in elke kiezersgroep, behalve PVV- en BBB-stemmers. Zij zijn vaker tegen een vuurwerkverbod.

Afgelopen jaar was er dan ook draagvlak voor zo’n verbod in de samenleving, maar politieke partijen „hebben niet de moed gehad”, zegt Rademaker. Politiek commentator Joost Vullings zegt dat politieke partijen het inderdaad niet aandurven. „Ze denken: we willen niet nóg meer afpakken van de Nederlanders. Dus dan praten ze over het verbieden van bivakmutsen, maar het probleem aanpakken bij de kern, dat doen ze niet”, besluit Vullings.

Je kunt Renze terugkijken via Videoland.

Semira (25) is Chief gezondere snacks, terwijl iemand eerder zei ‘dat ze gewoon dom was’

In 2023 explosies in een op vijf gemeenten, ook buiten Randstad

Is het gezond om je ontbijt over te slaan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties