Erik Jonk
Erik Jonk Geld & Carrière 2 jan 2024
Leestijd: 10 minuten

Semira (25) is Chief gezondere snacks, terwijl iemand eerder zei ‘dat ze gewoon dom was’

Waar de één op 30-jarige leeftijd nog aan het studeren is, heeft de ander als tiener of jonge twintiger nog geen idee wat in de toekomst te doen. Zoals Semira van Hees (25), die zonder eerdere grootse plannen in een bedrijf met ‘gezondere bitterballen, kroketten en hamburgers’ terechtkwam. Zij is nu ‘COO’ in een co-foundersteam van drie.

Hoe krijg je het ondernemen op heel jonge leeftijd allemaal voor elkaar? Dat vraagt Metro wekelijks aan een andere ondernemer in Jong en Ondernemend.

Naam: Semira van Hees
Leeftijd: 25 jaar
Woonplaats: „Geboren in Haarlem, daarna Amersfoort en inmiddels Utrecht.”
Functie: co-founder van SNX (spreek uit: ‘snacks’) in De Bilt, samen met Tessa Rijn en Leo Groenewegen; begon er twee jaar geleden als onderzoeksstudente vanuit een schoolopdracht
Studies: van havo naar mavo („ik dacht veel in beelden, uit boeken leren was niet mijn ding”), mbo laboratorium (niet afgemaakt), mbo directiesecretaresse (wel afgemaakt), hbo International Business („daar ben ik de andere co-founders tegengekomen”).

Jong en Ondernemend en een échte snackliefhebber

Wat voor dame was je op Hogeschool Utrecht?

Semira van Hees: „Een dame die de brede studie International Business heel leuk vond. Tot ik te horen kreeg: ‘Dit jaar gaan jullie je richting kiezen en dat is wat je gaat doen’. Ik wist echter helemaal niet wat mijn richting was. Toen vond ik het, als iemand die van alles een beetje wilde doen, helemaal niks meer. Mijn geluk was dat ik Tessa tegenkwam en nu alles mag doen. Ik kreeg een functie die we Chief Operating Officer (COO) hebben genoemd, omdat ik echt alles doe: sales, marketingondersteuning, distributie… Maar vooral omdat ik zorg dat de puntjes op de i staan. Detailwerk is mijn ding, zorgen dat operationeel alles goed gaat en processen werken.”

Gezondere voeding, snacks in dit geval, lag dat al een beetje in jouw straatje? 

„Ik ben altijd al een snackliefhebber geweest. Vooral tijdens de toetsweken haalde ik met een studiegenoot vaak lekkere dingen voor tijdens het leren. Mijn favoriet was frikandel speciaal. Ik vond het altijd lekker, hoewel ik dan achteraf baalde en mezelf beloofde naar de sportschool te gaan. Maar het idee van de gezondere snacks is echt vanTessa gekomen.”

Het verhaal van de ‘gezondere  snacks’

Als je aan tante Jannie op een verjaardag moet vertellen was SNX doet, wat is dan je verhaal?

„Dat heb ik tijdens de kerstdagen nog aan mijn stiefbroer en -zus die uit het buitenland over waren moeten doen. Dan vertel ik dat we oer-Hollandse snacks maken, maar dan een stukje gezonder. Per producten bekijken we hoe dat kan. Veel mensen denken bij gezonder dat iets vega of vegan moet zijn, maar dat is helemaal niet het geval. In een bitterbal of kroket is de binding het meest slechte. Wij verminderen de hoeveelheid vetten, koolhydraten, suikers en zout. Smaakversterkers hoeven dan niet meer worden toegevoegd. Anderzijds werken wij het liefste met ingrediënten die een hoog eiwit- en voedingsvezelgehalte hebben.”

Tijd voor een reclamepraatje: smaakt zo’n hamburger bijvoorbeeld, hetzelfde als een gangbare hamburger?

„Dat durf ik met zekerheid te zeggen, we horen vaak dat ie zelfs lekkerder is dan de normale. De bitterbal is ook niet te onderscheiden. We hebben met honderd mensen een hamburgeronderzoek gedaan en alle honderd hebben ze de SNX-burger positief beoordeeld. Als dit antwoord toch een reclamepraatje is, besteld dan via onze wesite zou ik zeggen!”

Maar een snack kan niet als gezond bestempeld worden, toch? 

„Nee, onze snacks zijn niet gezond, maar wel gezonder dan de snacks die je kent. Het is een beetje ingewikkeld, want wat voor de één gezond is, is minder gezond voor de ander. De ene persoon heeft meer eiwitten nodig, een ander meer voedingsvezels. Wij spreken daarom van ‘gezonder’.”

Jong en ondernemend is beloond

Je was in 2023 één van de 25 succesvolste jonge ondernemers onder de 25 jaar. Wat is dat voor verkiezing?

„Het gaat om veelbelovende jonge ondernemers en ik kwam volgens MT/Sprout bij de laatste vier, net als Annemijn Otten, die ook eens in Jong en Ondernemend stond. Het gaat daarbij om jonge ondernemers die creatief zijn, van aanpakken houden, in een lastige branche zitten en zichzelf kenbaar maken. Ik vind het leuk dat ik op die manier andere ondernemers heb leren kennen, mensen met dezelfde normen en waarden en die ook van lekker hard werken houden. Mensen die niet alleen voor ‘negen tot vijf gaan’ en risico’s durven nemen.”

Waar komt jouw ondernemersbloed vandaan, of helemaal nergens? 

„Oorspronkelijk, durf ik wel te zeggen, vanuit mijn oma. Zij is geboren in Suriname en heeft nooit een opleiding gehad. Zij kwam naar Nederland voor mijn opa, die militair in Suriname is geweest. Oma is met haar handen gaan werken, is dingen gaan maken en dat gaan verkopen. Ze had uiteindelijk een hoger salaris dan mijn opa. Als ze schelpen zag, of mooie bloemen langs de kant van de weg, dan liet ze m’n opa stoppen en maakte ze weer iets moois. Dat ging over in mijn moeder, die zzp’er is en ik heb ook een oom met twee horecabedrijven. Het ondernemer zijn zit dus wel in de familie, alleen wist ik zelf niet lang geleden nog helemaal niet wat ik wilde.”

Jong en ondernemend… en brutaal

Heb je als jong en ondernemend type veel hulp gehad of zoek je het liefst alles zelf uit? 

„Je moet me vooral in het diepe gooien, dan gaat het ‘t bij mij het beste. Als ik alleen maar begeleid word, dan ga ik naar anderen luisteren en doe ik niet wat ik zelf denk. Ik weet van mezelf dat ik slim ben en goede ideeën kan hebben, maar werkte in het begin wel veel onder begeleiding. Totdat Tessa met zwangerschapsverlof ging. Ze zei ‘je moet het nu zelf doen’ en daardoor groeide ik tot degene die ik nu ben.”

Ziet iedereen jou als leidinggevende, als Chief Operating Officer van een bedrijf? 

„In deze branche heb ik dat heel vaak gehad, ik werd voorheen als stagiaire of assistente gezien. Vanaf het moment dat mijn collega met verlof ging, moest ik alleen naar afspraken toe. Inmiddels weet ik ook het meeste van het bedrijf, omdat ik bij alle onderdelen betrokken ben; ik kan over bijna alles iets vertellen. Of een partner, een klant of een producent nu een vraag heeft: ik durf altijd wel te antwoorden. Nu heb ik zelfvertrouwen, maar de tijd dat ik ‘oh daar heb je de stagiaire’ hoorde is er echt wel geweest. Vooral mannen hebben daar een handje van. Tegenwoordig geef ik een hand en zeg ik ‘hier ben ik, je moet het met mij doen vandaag, of je nou wilt of niet’.”

Een beetje brutaliteit hoort er bij jong en ondernemend zijn bij? 

„Als je in deze branche niet brutaal bent, dan werkt het niet. Ik heb wel wat stunts moeten uithalen om bij bepaalde klanten binnen te komen. En dat terwijl ik altijd best introvert ben geweest. Bij het voetbalstadion van FC Utrecht mag je bijvoorbeeld niet naar binnen lopen, al helemaal niet tijdens een wedstrijd. Ik werd dus tegengehouden toen ik daar met een proefbox stond. Om bij de afdeling catering te komen ben ik er een beetje brutaal als het ware ‘doorheen gedenderd’.”

Proefpersoon nummer één

Heeft je favoriet, de frikandel, inmiddels ook een gezondere variant?

„Die is in ontwikkeling en toevallig verwachten we deze week de uitkomst van een test. Mijn grote geluk bij productontwikkeling is dat ik altijd proefpersoon nummer één ben, haha.”

Hoe vind je je ondernemerspad tot nu toe verlopen? Goed, of waren er kuilen en gaten?

„Mijn pad is snel gegaan, maar kuilen en gaten waren er zeker. Het gaat dan over mijn zelfvertrouwen. Een eerdere collega, die SNX mede had opgericht, had er een handje van om steeds te doen alsof ik niks wist. Dat kreeg ik soms ‘jij bent gewoon dom’ te horen. Die situatie heeft me uiteindelijk geholpen, maar eerder dacht ik dat ik er maar mee moest stoppen. Hij zei ook dat ik als ondernemer 24/7 bereikbaar moest zijn, dus ging hij me doordeweeks om twaalf uur ‘s nachts bellen. Voor noodgevallen mag je me altijd bellen natuurlijk, maar ik heb wel geleerd en ingevoerd dat het anders kan en moet. Morgen is er altijd weer een nieuwe dag. In overleg met de founders heeft de collega van toen afscheid genomen van het bedrijf.”

Jong en ondernemend zijn is druk, maar je maakt gezien die ‘morgen is er weer een nieuwe dag’ ook tijd voor andere leuke dingen? 

„Ja, hoewel ik dat heb moeten leren. Eerder heb ik mijn privéleven een jaartje op hold gezet, om de focus op mijn werk te kunnen leggen. Toen zat ik de hele week achter mijn laptop. Nu heb ik een vriend waar ik mee samenwoon en sinds een week hebben we er twee kittens bij. Ik zie mijn vriendinnen weer meer. Ik ga vroeg naar bed en sta vroeg op, maar als ik thuis kan eten, kan ik dat ook met mijn vriendinnen doen. In het weekend moet er ook tijd zijn om leuke dingen te doen. Werken moet leuk zijn, maar je hele leven moet niet alleen maar werk zijn.”

Voldoende rondkomen

Kunnen jullie van SNX inmiddels goed leven?

„Ja, voldoende rondkomen kunnen we sowieso. Het is de bedoeling om in de toekomst daarmee wat meer te doen, we zien het nog steeds als een opstartfase. We zijn nu vooral in de provincie Utrecht actief, bijvoorbeeld bij horecabedrijven. We liggen bij verschillende bistro’s, golfbanen, en bedrijfskantines van grote corporates. FC Utrecht is groot supporter van ons en daarnaast zijn we ‘gelist’ bij Compass Group, wereldwijd marktleider in food- en supportservices.”

Krijgen jullie veel negatieve reacties, iets wat je tegenwoordig ziet als het om bijvoorbeeld vegavoedsel gaan? 

„Wie zien het wel op sociale media als we advertenties hebben, je hebt het dan over toetsenbordridders. Mensen die ons ontmoeten en producten proberen als we op een beurs staan (binnenkort de Horecava in Amsterdam, red.), zijn mega-enthousiast. We merken ook dat mensen vegan-producten, die wij dus niet hebben, niet zouden willen proeven. Wat dat betreft is vega een hype, maar geen trend en gezonder juist wel een trend. Veel mensen willen dat vlees vlees is, maar nu ze proeven dat onze hybride burger lekkerder en gezonder is, zijn ze verkocht.”

Wat is jouw levensmotto?   

„Snack slim, droom groot. Dat is een hint naar onze slogan Now, you can have it all. Ik geloof dat je alles in het leven kan behalen, zolang je het voor je ziet en je ervoor werkt.”

Jong en Ondernemend-slotvraag

Als je nu iemand op de Hogeschool Utrecht tegenkomt die twijfelt over ondernemen, wat zou je zeggen?

„Zelf heb ik precies die vraag gehad: pak ik een negen tot vijf-baan of ga ik ondernemen? Maar ik zou zeggen: ondernemen is echt méér werk, waar je ook heen gaat, je bent er altijd mee bezig. Echter, je hebt dan ook veel passie voor wat je doet en bent omringd door andere ondernemers die snappen waar je mee bezig bent. Dat is echt hartstikke leuk. Zelf denk ik niet meer ‘ik moet naar mijn werk’, maar ‘ah leuk, morgen mag en moet ik dit of dat doen’. Twijfel je? Gewoon proberen…”

Heb je nog weleens een normale bitterbal gegeten?

„Nee! Mijn voordeel, ik ben bevoorrecht: ik heb hier twee grote vriezers op kantoor staan met onze persoonlijke voorraad, of om snel iets te kunnen uitleveren. Geen normale bitterballen meer voor mij en dat geldt ook voor normale hamburgers en kroketten.”

Lees hier alle artikelen van Jong en Ondernemend. 

  Ook jouw ondernemersverhaal delen? Meld je aan!

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor Geld & Carrière-redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

  Justin was 13 toen hij zijn eigen IT-bedrijf had: ‘Het is een uit de hand gelopen hobby’

  De Spaarrekening van Fenna: ‘We hebben 118.600 euro gespaard’

  Tess (24) liet school voor wat het was, haar kledingmerk ‘draait’ nu een jaaromzet van 7 miljoen

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Het beste van Metro in je inbox 🌐

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

  Reacties