Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 24 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Steeds meer gemeenten willen landelijk vuurwerkverbod

Wel of geen vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling? Ook dit jaar laait de discussie over een vuurwerkverbod weer op. Hoewel er geen landelijk vuurwerkverbod is, blijkt uit een rondgang van persbureau ANP langs tweehonderd gemeenten dat steeds meer gemeenten dit wel zouden willen.

Hoewel de meeste gemeenten neutraal zijn en de beslissing aan de landelijke politiek over willen laten, is het aantal voorstanders van een vuurwerkverbod wel gestegen. Namelijk van dertig naar ruim vijftig gemeenten.

Leiden is een van de voorstanders. De Zuid-Hollandse stad wil zelf vuurwerk gaan weren. „Mogelijk biedt een landelijk vuurwerkverbod of nadere regelgeving vanuit het Rijk ook meer mogelijkheden met betrekking tot het handhaven van een dergelijk verbod.”

Lokaal vuurwerkverbod ‘niet handhaafbaar’

Ook Goeree-Overflakkee denkt dat een landelijk vuurwerkverbod beter te handhaven is dan ‘afzonderlijke verboden per gemeente’. Blaricum, Eemnes en Laren willen om dezelfde reden een landelijk verbod. Lokale verboden zijn volgens hen ‘niet handhaafbaar’.

Drechterland, Enkhuizen en Stede Broec zijn bang dat lokale verboden het probleem alleen maar verplaatsen. „Dan bestaat het risico dat er een waterbed-effect ontstaat naar omliggende gemeenten zonder vuurwerkverbod.” En ook Hoorn wijst daarop. Het Zeeuwse Terneuzen ziet om die reden ook het liefst een landelijk vuurwerkverbod. „Zolang het consumentenvuurwerk verkocht mag blijven worden en het bezit niet strafbaar is, is het onuitvoerbaar om lokale vuurwerkverboden te handhaven.”

‘Landelijk verbod is de enige manier’

Voorne aan Zee noemt een landelijk verbod ‘de enige manier’ om de vuurwerkschade en de kosten ervan te beperken. „We beseffen dat dit dan een ingrijpende maatregel is voor de inwoners die op een goede en verantwoorde manier omgaan met het afsteken van vuurwerk.”

Bij een verbod is het belangrijk dat dit niet alleen voor het afsteken van vuurwerk gaat gelden, maar ook voor het kopen en bezitten ervan, benadrukken de gemeenten. „Want als mensen het kunnen kopen, dan gaan ze het ook gebruiken. En niet iedereen wacht tot 31 december met afsteken”, stelt Lansingerland bijvoorbeeld.

Voorstander van georganiseerde vuurwerkshows

Burgemeester Daan Prevoo van het Limburgse Valkenburg aan de Geul zegt dat hij voorstander is van een algemeen verbod op consumentenvuurwerk in ondeskundige handen of gebruik van zwaar vuurwerk met andere bedoelingen dan siervuurwerk. Hij heeft liever een georganiseerde vuurwerkshow op één plek in de gemeente waar duizenden toeschouwers van kunnen genieten.

De burgemeester van Woerden, Victor Molkenboer, zegt dat vuurwerk veel overlast veroorzaakt. „Qua geluid voor mensen en dieren en daarnaast is het ook nog enorm milieuvervuilend. Het aantal vuurwerkslachtoffers in Nederland stijgt ieder jaar weer.”

Onder de voorstanders van een vuurwerkverbod zijn grote en middelgrote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Tilburg, Arnhem, Zoetermeer, Haarlem, Zwolle en Delft, maar ook kleinere gemeenten als Bodegraven-Reeuwijk, Vaals, Diemen, Wassenaar, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Aalten.

Oogziekenhuis beleeft met slachtoffers oogletsel door vuurwerk ‘een ouderwetse horrornacht’

Experts willen nu écht een vuurwerkverbod: ‘Helft van de slachtoffers is slechts omstander’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties